BiH

na današnji dan

Prije godinu dana održani Opći izbori: Sve je isto, samo vlasti nema (FOTO)

07/10/2019

Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu održava sjednice i ispunjava sve tekuće obaveze, dok je u potpunoj blokadi Parlamentarna skupština BiH

Danas se navršava godina dana od održavanja Općih izbora u BiH, a vlast na državnom i federalnom nivou nije formirana. Iz Centralne izborne komisije BiH ranije je saopćeno da Opći izbori nisu okončani jer još uvijek nije izabran predsjednik Federacije BiH.

Iz SDA su u više navrata pozivali HDZ BiH da predloži kandidata za predsjednika FBiH pa da započne proces formiranja Vlade FBiH. Kada je riječ o državnoj vlasti, koaliciju čine SDA, HDZ BiH i SNSD koji su 5. avgusta potpisali sporazum o principima formiranja vlasti. Iako je rok bio 30 dana, novi saziv Vijeća ministara BiH nije formiran iako su resori između ove tri stranke ranije podijeljeni.

Dok iz HDZ BiH Dragan Čović najavljuje kompromis kada je riječ o formiranju vlasti, a optimizam dijeli i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, treći partner Milorad Dodik ne vidi mogućnost ispunjenja potpisanog sporazuma s obzirom da je rok bio 30 dana.

Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu održava sjednice i ispunjava sve tekuće obaveze, dok je u potpunoj blokadi Parlamentarna skupština BiH. Pokušaji da se dogovori održavanje sjednica kako bi se odblokirali brojni infrastrukturni projekti su propali. Od konstituisanja Predstavničkog doma PS BiH nikada nije održana nijedna sjednica.

Na zanimljiv način u Sarajevu je obilježena godišnjica bez vlasti. Grupa građana polijepila je plakate u Sarajevu: “Sve je isto, samo vlade nema…”, “#VladoFališ”, “Vlada – not available in your country”, “Error 404: Vijeće ministara not found”, “Evo već je jesen, a tebe još nema”, neke su od poruka koje se mogu iščitati.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.