Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije godinu dana otišao je naš Kemo

Dvorana Narodnog pozorišta puni se u tišini: Sarajevo se danas

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas će povodom godišnjice smrti Kemala Montena u Aleji velikana na gradskom groblju “Bare” položiti cvijeće i odati počast velikom umjetniku, kantautoru i dobitniku Šestoaprilske nagrade.

“Taj jedinstveni i neponovljivi kantautor ostavio je neizbrisiv trag u muzičkoj, a ujedno i kulturnoj historiji grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine i šire”, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajava.

Kemal Monteno bio je neodvojiv od Sarajeva, kao poeta, kao umjetnik i kao čovjek. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio muzički pravac koji ga je pratio više od 40 godina karijere.

Teško je pobrojati sve uspjehe iz karijere Kemala Montena. Neke od najljepših pjesama napisao je krajem šezdesetih godina. Njegovi počeci vežu se za Vaš šlager sezone, a onda slijede ostali festivali, diskografija i antologijske pjesme.

Ratna događanja 90-ih zatekla su Kemala u Sarajevu. Nije pisao pjesme, ali jeste otpjevao jednu, “Pismo prijatelju” koja je obilježila opsadu Sarajeva i mnogih bh. gradova.

Uz Kemu se odrastalo, zaljubljivalo, voljelo, a Kemo je bio ambasador sarajevskog duha,

Kemal Monteno znao je reći kako kako ništa nije moglo zamijeniti osjećaj povrataka u Sarajevo. Sarajevo jeste bilo i ostalo ljubav njegovog života. Sahranjen je u rodnom gradu na groblju Bare, nekoliko dana nakon smrti, uz zvuke njegovih najljepših pjesama “Sarajevo ljubavi moja” i Dušo moja”.