Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prije provedbe presuda iz Strazbura nemoguće mijenjati Izborni zakon BiH

BiH

European Parliament in Strasbourg

Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, prema zahtjevu Bože Ljubića, posljedica je neusklađenosti Ustava BiH sa presudama Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetima Sejdić-Finci, Zornić i Pilav protiv BiH – navode u zajedničkom saopćenju SDP BiH, Demokratska fronta i Građanski savez.

– Sada je, valjda, svima jasno zašto se već godinama odbija provođenje ovih presuda jer bi na taj način konačno bio ukinut princip isključivosti kolektivnih prava u korist civilizacijskog načela zaštite individualnih prava građana, koji u svemu i svugdje moraju biti jednaki, bez obzira na etničku i bilo kakvu drugu pripadnost – dodaje se u saopćenju.

Iz SDP BiH, DF-a i GS-a navode da je Ustavni sud BiH dužan štititi postojeći Ustav BiH, koji u sebi sadrži ogroman broj diskriminatornih odredbi koje se trebaju poništiti provođenjem pomenutih presuda Suda u Strazburu. Smatraju da se ovakvom odlukom, umjesto da se postojeće diskrimnacije otklanjaju, proizvode nove.

– Iz tog razloga smatramo kako je jedini ispravan i za sve građane BiH prihvatljiv put usklađivanje Ustava BiH sa elementarnim pravnim standardima koji vrijede u svim evropskim državama – stoji u saopćenju SDP BiH, DF-a i GS-a.

Napominju da su neprihvatljive bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH, prije nego se Ustav BiH ne uskladi sa presudama Sejdić-Finci, Zornić i Pilav protiv BiH dodajući da je to princip od kojeg neće odustati.