faruk hadžić

Prijedlog vlastima: Umjesto zapošljavanja stotina policajaca i kamera, uradite jednu stvar

FOTO: Čitatelj
Sa mjesta nesreće

Ideja je da se izmjeni regulativa i omogući građanima da evidentiraju prekršaje i pošalju jednostavno u policiju

Građani su večeras izašli na mjesto nesreće u kojoj je stradala Azra Spahić, na Marijin Dvoru. Mirno i u tišini polažili su cvijeće, palili svijeće svojoj sugrađanki, mladoj doktorici koja je stradala u petak navečer.

Saobraćajna nesreća se dogodila 26. maja u Sarajevu i tom prilikom poginula je mlada doktorica iz Bihaća zaposlena u Domu zdravlja KS Azra Spahić. Povrijeđene su još dvije pješakinje, a nesreću je izazvao Armin Berberović (1996) iz Sarajeva. Bio je pijan i vozio je bez položenog vozačkog ispita.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o pooštravanju mjera kako bi se osigurala veća bezbjednost u saobraćaju.

“Policija je počela određene stvari već juče raditi i prevenirati dio stvari koje su u njihovoj nadležnosti. Donijeli smo kao prvu mjeru pojačan policijski nadzor na svim trenutnim raskrsnicama od 19 do 7 ujutro. Od prvog juna završavamo proceduru za 195 novih policijskih službenika koji će dati podršku trenutnim jedinicama”, rekao je Dedović.

Najavljene mjere naišle su na veliki broj komentara, a većina se odnosi na to da su jednokratne, populističke i da na terenu neće riješiti suštinu problema.

Jedan od prijedloga iznio je i doktor ekonomskih nauka Faruk Hadžić. Njegov prijedlog prenosimo u cijelosti:

“Ideja i prijedlog. Zašto donosioci odluka ne bi razmislili o tome da umjesto zapošljavanja stotina policajaca i kamera, ne daju „ovlasti“ građanima. Koliko vas je bilo do sada u situaciji kada se vozite, da ispred ili iza vas neki krkan divlja po cesti, prestiže na punoj liniji, ugrožava saobraćaj? Baš tada kada treba da bude policije, nje nema. To se neće riješiti ni sa 100, ni sa 1.000 novih policajaca ili radara. Kod radara je problem što usporite kod radara i onda pun gas. Šta smo dobili, ništa.

Ideja je da se izmjeni regulativa i omogući građanima da evidentiraju prekršaje i pošalju jednostavno u policiju. Nagrada bi bila pola iznosa koji se naplati kroz kaznu. Ja bih prvi ugradio kameru u autu, koja bi snimala vožnju i vrlo bih rado slao sve prekršaje policiji, ne da bih zaradio novac, nego da bi to doprinijelo sigurnosti. Sav novac bih donirao u javne kuhinje. Zašto ne ići korak dalje, napraviti platformu, gdje bi putem aplikacije građani stavljali sve prekršaje. Zamislite tokom divljanja, deset građana odmah evidentira prekršaj i „dojavi“ isti policiji. Odmah mu napišite deset kazni i / ili oduzmite vozilo. Na vama je da smislite kaznenu politiku. Učinite platformu transparentnom, da svako pazi šta se desilo sa prekršajem, da ne bude „sakriven“ u ladicu. Evidentirajte ne samo brzu vožnju, nego i presporu vožnju, pogotovo kamiona koji namjerno prave kolone, ugrožavajući tako ostatak saobraćaja.

Ideja i prijedlog. Zašto donosioci odluka ne bi razmislili o tome da umjesto zapošljavanja stotina policajaca i kamera,…

Posted by Faruk Hadžić on Sunday, May 28, 2023

Omogućite građanima da budu inspektori i „kamere“ sigurnosti, a zašto ne i da neko zaradi na tome, ako ga to zanima. Nemate za to troška. Ja ću rado pomoći, ako mogu, iako to nije moja oblast. Nemam ništa protiv da zaposlite dodatne policajce, ali budite racionalni. Nama treba efikasnost. Moj motiv je da moje dijete ne bude sljedeća žrtva ubica na cestama.

Nemojte molim vas govorit kako nešto ne može ili da je teško, hajmo napraviti kako može”, predlaže Hadžić.

Veliki broj građana okupio se na mjestu stradanja Azre Spahić (FOTO: Armin Durgut/Pixsell)

Posted by Fokus.ba on Sunday, May 28, 2023