Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog zakona o ombudsmanu bez podrške nadležne komisije

parlament-vijece-ministara-zgrade

Zajednička komisija za ljudska prava oba doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije podržala Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava.
Izmjene i dopune Zakona o ombudsmanu, koje se nalaze u drugoj fazi parlamentarne procedure, predložio je Savjet ministara, a odnose se na obezbjeđivanje finansijske nezavisnosti Institucije ombudsmana, kao i obezbjeđivanje uloge ombudsmana na promociji ljudskih prava i saradnje sa civilnim sektorom u BiH, te domaćim i međunarodnim institucijama na promociji i zaštiti ljudskih prava.

Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmotriće negativan izvještaj Komisije za ljudska prava o navedenom zakonskom prijedlogu i donijeti konačnu odluku da li će zakon ostati ili ne u parlamentarnoj proceduri.

Iz Ministarstva za ljudska prava BiH ranije je izraženo uvjerenje da će usavjanje predloženog zakona omogućiti reakreditaciju, odnosno zadržavanje statusa “A” koji ima Institucija ombudsmana BiH.

Na sjednici su usvojeni prijedlozi izvještaja o sprovođenju kodeksa i izvještaja o radu Zajedničke komisije za ljudska prava za 2017. godinu.

Tokom rasprave o izvještaju o radu Nezavisne komisije za praćenje uslova u zavodima, postupanja i poštovanja ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom čija je potpisnica BiH, Komisija je ostala bez kvoruma.

Termin u kojem će biti nastavljena današnja sjednica biće određen u konsultacijama sa članovima Komisije, kada bi trebalo da bude završena rasprava o ovom izvještaju, te obavljena rasprava o preostalim tačkama dnevnog reda, među kojima su izvještaj o radu Savjeta nacionalnih manjina BiH za prošlu godinu, te izvještaj o posjeti Komisije Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.