Prijedlog zakona o visokom obrazovanju neprihvatljiv za UNSA

BiH

unsa

Univerzitet u Sarajevu najavio je za četvrtak vanrednu sjednicu Senata na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo od 19. jula koji bi trebalo da bude predmet odlučivanja na narednom zasjedanju kantonalne skupštine zakazanom za 31. juli.

Služba za odnose s javnošću UNSA podsjetila je da je Senat Univerziteta u Sarajevu na sjednici 19. jula informiran o tekstu Prijedloga zakona o visokom obrazovanju KS.

S tim u vezi, Senat UNSA ističe da je postojeći Prijedlog zakona o visokom obrazovanju neprihvatljiv za Univerzitet u Sarajevu, imajući u vidu zagarantirane akademske slobode, akademsku samoupravu i autonomiju.

– Iako cijenimo napore Vlade KS, predvođene premijerom, u nastojanju da se dođe do boljeg teksta zakona, Univerzitet u Sarajevu smatra da ovaj tekst zakona i dalje ne predstavlja reformski zakon. Senat UNSA smatra neprihvatljivim rješenje iz Prijedloga teksta zakona kojim se Upravnom odboru daje pravo da razrješava rektora/dekana/direktora, iako mu to ne bi smjelo biti u nadležnosti – navodi se.

UNSA smatra, dodaje se dalje, da je jezgro autonomije Univerziteta institucionalna autonomija njegovih tijela, što podrazumijeva da je razrješavanje rektora/dekana/direktora u isključivoj nadležnosti onih tijela koja su ih i birala.

– Osnovna pretpostavka funkcioniranja misije i vizije te strateških ciljeva Univerziteta je njegovo finansiranje – smatraju.

Navode da Univerzitet u Sarajevu prihvata sve jasne i precizne postupke prelaska na trezorsko poslovanje. Međutim, Univerzitet upozorava i izražava zabrinutost da su ponuđena rješenja za uspostavljanje trezorskog poslovanja nedorečena, neprecizna i nejasna, te da njihova realizacija ne bi bila provodiva u praksi i dovela bi u pitanje daljnje funkcioniranje Univerziteta, posebno imajući u vidu međunarodne projekte i uključenost Univerziteta u Sarajevu u evropski prostor visokog obrazovanja.

– Za realizaciju ponuđenih rješenja integracije Univerziteta u Sarajevu nije predviđen realan vremenski rok, što može dovesti do apsolutne paralize rada i razvoja Univerziteta u Sarajevu. Konačno, ostaje otvoreno pitanje postupka prema kojem se donosi taj zakon, s obzirom na povlačenja prethodnog prijedloga iz skupštinske procedure, te činjenice da je ovo novi Prijedlog zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo – saopćeno je iz UNSA.

Vanredna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu najavljena je za 27. juli s početkom u 10 sati.