Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedor: Nemjerljiv doprinos vjerskih zajednica u stvaranju boljih odnosa

prijedor

Na novogodišnjem prijemu koji je danas Gradska uprava Grada Prijedora priredila za predstavnike vjerskih zajednica konstatovano je da zahvaljujući njihovoj sve boljoj međusobnoj saradnji ovaj grad živi mirnim životom, a vjerske zajednice su dale nemjerljiv doprinos u stvaranju povoljnih međunacionalnih odnosa.

„Mi smo danas na opšte zadovoljstvo konstatovali da je Prijedor jedna od najmultietničkijih sredina u Bosni i Hercegovini, da je miran grad i da su međunacionalni odnosi na zavidnom nivou te da ćemo pravcem kojim smo do sada išli i dalje nastaviti. Svi smo mi na svojim poslovima odgovorni za stanje društva i zajednice u kojoj živimo i svi smo zajedno obavezni da se trudimo da stvorimo što bolji ambijent za dalji razvoj ovog grada i njegovih stanovnika“, izjavio je gradonačelnik Milenko Đaković.

Protojerej stavrofor Srpske pravoslavne crkve Mladen Majkić rekao je da se predstavnici vjerskih zajednica sastaju već više od jedne decenije i razgovaraju o svemu što je potrebno da se uradi kako bi se u jednoj zajednici živjelo srećno.

„Uostalom, dogovor kuću gradi, a mi smo ovdje u gradu zasigurno jedna velika porodica, a porodica koja se dogovora može samo da napreduje. Iz svega što se danas čulo mogli smo zaključiti da će ovaj grad napredovati i imati svoju perspektivu, jer u njemu vlada jedna klima gdje se ljudi odazivaju na razgovor i dogovor“, istakao je on.

Glavni imam medžlisa Islamske zajednice Prijedor, Husein efendija Velić kazao je da mu je bilo zadovoljstvo što je prisustvovao novogodišnjem prijemu upriličenom za vjerske zajednice na kojem je konstatovano da je saradnja njih i Gradske uprave na zadovoljavajućem nivou i gdje je izražena želja da saradnja ubuduće bude još bolja.

„Vjerske zajednice zasigurno doprinose suživotu, razumijevanju i međusobnom miru u ovom gradu, naglasio je Velić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac, Amir efendija Makić rekao je da na današnjem tradicionalnom okupljanju predstavnika Gradske uprave i vjerskih zajednica u otvorenom razgovoru iznijeli svoja vlastita mišljenja o situaciji u Prijedoru.

„Živimo u jednoj mirnoj sredini i doista i mi ispred Medžlisa Islamske zajednice Kozarac i općenito u ime Bošnjaka muslimana, želimo na ovom području da širimo pozitivne informacije i da doprinesemo međusobnoj suradnji, međusobnom razumijevanju i svemu onom što činiti život naših sugrađana boljim i kvalitetnijim”, rekao je.

Zbog preuzetih ranijih obaveza današnjem prijemu nisu prisutvovali predstavnici Katolične i Ukrajinsko-grčke crkve.

Sa današnjeg prijema građanima i vjernicima upućene su čestitke za predstojeće novogodišnje i vjerske praznike.