Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedorski parlament odgodio zasjedanje zbog “Dana bijelih traka”

mirsad_duratovic

Sjednica Skupštine grada Prijedora, zakazana za danas, odgođena je za 2.juni da bi odbornici koji žele prisustvovali obilježavanju “Dana bijelih traka” u tom gradu.

Inicijativu da se prolongira zasjedanje lokalnog parlamenta pokrenuo je odbornik Demokratske fronte Mirsad Duratović, a prihvatili su je svi odbornički klubovi, skupštinsko rukovodstvo i gradonačelnik.

Odbornik Duratović rekao je da je ta današnja odluka veliki korak u pravcu uspostave suživota i pomirenja i veliki otklon od politike vođene devedesetih godina koja je, po njegovoj ocjeni, bila prisutna i u prethodnim sazvima.

Izrazio je očekivanje da će porodice ubijene djece u narednom periodu naći sagovornike u strukturama lokalne vlasti koji će im dozvoliti da obilježe to stradanje na dostojanstven način kao što je to omogućeno i drugima u ovom gradu.

Na glavnom prijedorskom trgu Mreža nevladinih organizacija i aktivista „Jer me se tiče“ polaganjem 102 ruže danas obilježava 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka u znak sjećanja na djecu bošnjačke i hrvatske nacionalnosti stradalu tokom posljednjeg rata u Prijedoru.