Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dan državnosti BiH

Prijem u Predsjedništvu BiH: Ovo je mala zemlja, ali veoma ponosna država

20181125_2_33603305_39331128_Web

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas boravio u Novom Sadu, u Srbiji, nije prisustvovao prijemu

U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu organiziran je svečani prijem povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Prisutnima su se obratili članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

“Ova mala zemlja, ali veoma ponosna država sa svojim građanima i različitim etničkim skupinama kroz svoje hiljadugodišnje postojanje pokazala je i dokazala da uvijek na svako dijelu svoje teritorije baštini toleranciju, zajednički život svih njenih stanovnika, što je dio osnovnih civilizacijskih vrijednosti koje su oduvijek povezivale sve građane BiH”, rekao je Komšić.

Dodao je kako različitosti i sličnosti u tradicionalnim vjerskim i kulturološkim izrazima BiH predstavljaju jedno od njenih najvećih bogatstava u kojima se kao najveća vrijednost prikazivala, a trebala bi i danas prikazivati, inkluzivnost društva nastuprot čega stoje ideje i tendencije ekskluzije u različitosti.

Kazao je kako su svi antifašisti bili dio evropskog i svjetskog antifašističkog pokreta.

Istakao je kako 25. novembar 1943. i 1. mart 1992. čine jednu, gotovo prirodnu, političku cjelinu koja se tiče državnosti BiH.

“Danas je važno biti snaga integracije društva kako bismo svakoj dezintegraciji jasno pokazali da ona nema mjesta ovdje. BiH je bila, jeste i bit će zemlja inkluzije, zemlja integracije, zemlja euroatlantske integracije kao izraz volje i želje njenih građana i naroda”, rekao je Komšić.

Dodao je kako etnički ekskluzivitet nije slovo ni duh ZAVNOBiH-a, već su to jednakopravnost i ravnopravnost svih građana, a samim tim i naroda.

Smatra kako se nikad ne smije zaboraviti drugo zasjedanje ZAVNOBIH-a u Sanskom Mostu na kojem je usvojena Deklaracija o pravima građana BiH.

“U povijesti državnosti nema nikakve slučajnosti. Kao što obnova državnosti BIH nije bila slučajna tako ni kontinutet građanskog, počev od ZAVNOBIH-a do Dejtona, nije slučajan. Tek će ulaskom u EU proces konstituisanja BiH kao građanske države biti u konačnici završen”, rekao je Komšić.

Dodao je kako su sloboda, građanska i evropska budućnost BiH proces, ali ujedno i historijska nužnost.

Džaferović je kazao kako se danas obilježava jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH.

“Narodi ove zemlje imali su hrabrosti da se zajednički suprotstave fašizmu tokom Drugog svjetskog rata, ali imali su i viziju i mudrost da u tim teškim historijskim okolnostima, na prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, na današnji dan ‘43. obnove i potvrde državnost i teritorijalni integritet BIH”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako je dokumentima koje su delegati iz svih dijelova zemlje, usvojili, potvrđen multietnički karakter BiH i ravnopravnost svih građana.

“Na tim temeljima, pola stoljeća kasnije, opet u teškim historijskim okolnostima agresorskih nasrtaja, BiH se izborila za svoju nezavisnost i postala međunarodno priznata država, punopravna članica UN-a”, rekao je Džaferović.

Dodao je kako su mnogi patrioti položili svoje živote u odbrani zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je danas boravio u Novom Sadu, u Srbiji, nije prisustvovao prijemu.

Prijemu su prisustvovale i brojne zvanice iz političkog i javnog života BiH kao i predstavnici diplomatskog kora.