BiH

Gračanica

Prilaz kući “ni na nebu, ni na zemlji”

01/04/2019

Budući da do kuće dolaze okolnim putem, problem nastaje posebno u zimskom periodu kad je potrebna nabavka ogrijevnog materijala, jer pojedine komšije ne dozvoljavaju prolazak putničkih ni teretnih vozila preko svojih parcela

Već petu godinu traje borba Šemsudina Hajdića iz Gračanice u osiguranju normalnog puta i prilaza porodičnoj kući koja se nalazi u užem centru ove općine. Klizište i poplave 2014. godine su odnijele dio puta i prilazni most koji je izgradio vlastitim novčanim sredstvima, i od tada do danas, kako navodi Hajdić svaki pokušaj rješavanja problema sa nadležnim općinskim služabama završavao je bezuspješno.

Šumsudin Hajdić i njegova porodica iz Gračanice do svoje kuće i pomoćnih objekata ne mogu doći, kako kažu, normalno. Dijela puta kojim se moglo doći do kuće automobilom više nema, kao ni mosta koji je olakšavao jedini normalan pristup. Poplave i klizišta u maju i augustu 2014. godine su nosile sve pred sobom, pa tako i prilazni most koji više nikada nije izgrađen.

„Tražio sam od opštinskih službi, od drugih nadležnih u opštini čak i od načelnika da mi pomogne u rješavanju ovog mog problema, međutim već pet godina ja se borim“, kaže Šemsudin Hajdić, stanovnik Gračanice.

Budući da do kuće dolaze okolnim putem, problem nastaje posebno u zimskom periodu kad je potrebna nabavka ogrijevnog materijala, jer pojedine komšije ne dozvoljavaju prolazak putničkih ni teretnih vozila preko svojih parcela.

„Čak sam ih jednom prilikom i molio dole šta da ja radim ako dođe do zapaljenja stambenog objekata ili da u slučaju imam nekog bolesnog u porodici, da treba da dođe vozilo hitne pomoći. Međutim oni su rekli riješiće se…“, priča Hajdić.

I tako punih pet godina Hajdić i vlasnici još trinaest okolnih parcela na kojima nema stambenih objekata čekaju rješavanje ovog problema. Situaciju dodatno usložnjava i parcela koju vlasnik ne želi prodati.

„Pošto je samo jedan objekat na tom dijelu izgrađen i on je usamljen mi ne možemo da proglasimo opšti interes u ovom slučaju pa da idemo na zvanično izuzimanje predviđenih puteva regulacionim planom koji zahtijevaju dosta sredstava“, rekla je Aida Hodžić, pomoćnica načelnika Gračanice za prostrono uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Što se tiče regulisanja korita rijeke Sokoluše, planirane su odeđene aktivnosti u narednom periodu, za koje je potrebno izdvojiti značajna novčana sredstva, nakon čega će uslijediti i postavljanje mosta.

„ I dalje ćemo tražiti rješenje i raditi i sa nekim razumnim sredstvima koje općina Gračanica može izdvojiti, mi ćemo to pitanje riješiti“, rekla je Aida Hodžić, pomoćnica načelnika Gračanice za prostrono uređenje, geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Izgleda da je Šemsudinu Hajdiću, njegovoj porodici i vlasnicima još 13 okolnih parcela, ostao samo helikopter ili neko drugo vazduhoplovno sredstvo, kako bi se mogli prebaciti do svojih objekata.

Komentari

Autor: Federalna televizija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.