općina novi grad

Prilika za obuku i zaposlenje za 48 osoba sa evidencije Biroa za zapošljavanje

novi grad ugovor biro2

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo ove je godine izdvojeno 250.000 KM

U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori sa 23 poslodavca koji će u narednom periodu obučiti i zaposliti 48 nezaposlenih osoba koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo. Odabrane osobe imat će priliku da prođu obuku u firmama koje su ispunile uslove javnog poziva, a potom i da steknu prvo radno iskustvo u različitim oblastima počev od trgovine, prodaje, hotelijerstva, građevinarstva do proizvodne djelatnosti, postanu konkurentnije na tržištu i zaposle se. Odabir osoba za obuku i zapošljavanje vršit će poslodavac uz posredovanje JU Službe za zapošljavanje KS.

Ugovore o sufinansiranju troškova obuke i zapošljavanja osoba, sa predstavnicima firmi potpisao je Džemaludin Kahrović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

Za ovu namjenu iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo ove je godine izdvojeno 250.000 KM. Riječ je o jednoj od deset poticajnih mjera, koje ova lokalna zajednica provodi s ciljem razvoja privrede, lokalnog ekonomskog razvoja i povećanja zaposlenosti na svom području.

„Na prijedlog Poslovnog savjeta i općinskog načelnika prije tri godine počeli smo sa realizacijom ove mjere koja je u suštini detektovala jedan problem koji privreda ima, koji je i najvećih problema privrede i privrednika na području naše općine i cijele BiH, a to je nedostatak kvalitetne radne snage. Zbog toga smo kreirali mjeru „Sufinansiranje obuke nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca“. Ova mjera podrazumijeva prije svega da će se osobe koje su nezaposlene skinuti sa evidencije Biroa, proći internu obuku kod poslodavaca, edukovati se i obučiti u skladu sa njihovim potrebama i nastaviti raditi minimalno u periodu od šest mjeseci“, objasnio je Kahrović.

Ferida Hadžić, predstavnica firme TMP društvo za zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba istakla je da se u njihovoj firmi javila potreba za zapošljavanjem tri radnika.

„Obuka će trajati tri mjeseca, a odabrane osobe imat će priliku proći kroz proces proizvodno – uslužnih djelatnosti. To podrazumijeva određeni vid obuke u našoj štampariji, na različitim mašinama, kao i izradi papirnih salveta. Bit će angažirane na onim poslovima u kojima steknu najbolje vještine. Podrška Općine nam puno znači, jer je teško samofinansirati zapošljavanje u privrednim društvima kao što je naša zaštitna radionica, gdje su svi uposleni sa određenim procentom umanjene radne sposobnosti“, izjavila je Ferida.

Prilikom potpisivanja ugovora istaknuto je da su poslodavci u stalnoj potrazi za potrebnom radnom snagom, to se prije svega odnosi na poslove iz građevinarstva.

Najveća potreba je za zidarima, tesarima, kojih je sve manje, zatim vozačima, automehaničarima…