Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Van Der Auweraert

“Primili smo samo povrijeđene migrante, centar Lipa je pun i nema više mjesta”

migranti – lipa

On je ranije napisao kako su vlasti USK prisilno iselile migrante iz Bire, njih 350 i doveli ih ispred kampa Lipa koji je kako on tvrdi već pun

Peter Van Der Auweraert, šef misije Međunarodne organizacije za migracije u Bosni i Hercegovini večeras je na svom Twitter nalogu apelirao na vlasti u BiH omoguće smještaj za 350 migranata koji se nalaze ispred Lipe, a među kojima su i oni poslani iz Bire, kao i za još otprilike 2.500 hiljade onih koji spavaju na otvorenom.

On je na svom profilu oko 20 sati objavio video klip na kome se vide migranti kako čekaju ispred kampa Lipa.

Za BHRT je izjavio kako u centru Lipa IOM ne može smjestiti više ljudi jer su kapaciteti popunjeni.

“Prihvatili smo samo 10 osoba koje su imale povrede, ali nemamo mjesta za ostale. Neki su još ispred Lipe a neki su se uputili prema Bihaću glavnom ulicom. Ovo je tužna situacija. Ispred centra za migrante Lipa trenutno je 350 osoba koje nemaju gdje otići. IOM poziva državne vlasti da iznađu način za njih 350 i još 2.500 hiljade migranata koji spavaju na otvorenom”, rekao je Van Der Auweraert.

On je ranije napisao kako su vlasti USK prisilno iselile migrante iz Bire, njih 350 i doveli ih ispred kampa Lipa koji je kako on tvrdi već pun.

“Oni će ovu i možda naredne noći provesti na otvorenom i hladnom bez smještaja. Ovo je nažalost tužno i nehumano”, dodao je.

Podsjetimo, okončano je dugoočekivano zatvaranje migrantskog centra Bira u Bihaću. Posljednja grupa migranata iz ovog kampa večeras je odvedena u kamp na Lipi i kamp je prazan i zvanično zatvoren.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić izjavio je večeras za BHRT da su sada su na potezu Vijeće ministara BiH i međunarodne organizacije, a policija USK će tokom sutrašnjeg dana sve migrante koje zatkene u Bihaću vratiti u Lipu.

“Mi smo spremni pružiti tehničku pomoć, samatramo da na Lipi ima dovoljno prostora i da se može napraviti adekvatan kamp za dvije do tri hiljade migranata. Mislim da se tim ljudima mogu stvoriti adekvatni uslovi i za boravak u zimskom periodu”, zaključio je Van Der Auweraert.