Primopredaja dužnosti komadanta EUFOR-a i Operacije ALTHEA u BiH

eufor bih3456

Ceremonija primopredaje komande nad EUFOR-om u Bosni i Hercegovini upriličena je danas u kampu Butmir u Sarajevu, kada je novi komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner preuzeo dužnost od generalmajora Friedricha Schröttera, a operativni komandant Operacije ALTHEA general Adrian Bradshow dužnost predao generalu Jamesu Everardu.

Komandant EUFOR-a u BiH – Operacija ALTHEA generalmajor Friedrich Schrötter, koji završava svoj mandat, kazao je u obraćanju prisutnima da je za vrijeme njegove komande prisustvo EUFOR-a i dalje davalo osjećaj sigurnosti stanovništvu BiH i međunarodnoj zajednici da će okruženje i ubuduće biti stabilno i sigurno.

Istakao je da je EUFOR u bliskoj saradnji s NATO-om pomogao da se postigne značajan napredak u području osposobljavanja i obuke, istovremeno podržavajući evroatlantski pristup.

– Značajan napredak je ostvaren i u rješavanju viškova municije i naoružanja, podršci deminiranju, obrazovanju o opasnosti od mina i mnogim drugim poljima – dodao je Schrötter.

Poručio je da će EUFOR i dalje nastaviti djelotvornu primjenu općeg okvirnog sporazuma za mir, kao i pružanje značajne podrške vlastima BiH.

– Čvrsto vjerujem da će uloga EUFOR-a koja proističe iz našeg izvršnog mandata i dalje biti relevantna za održavanje sigurnog i stabilnog okruženja – kazao je, poželjevši sreću komandantima koji preuzimaju nove dužnosti.

Generalmajor Anton Waldner koji je preuzeo komandu nad snagama EU u BiH napomenuo je da u sastavu EUFOR-a još služe vojnici iz 19 zemalja, što pokazuje volju međunarodne zajednice da doprinese razvoju BiH.

– Naši zadaci su još isti, osposobljavanje Oružanih snaga BiH i doprinos sigurnom i stabilnom okruženju – naglasio je, dodajući da još imaju izvršni mandat koji im omogućava da vrlo brzo dovedu značajna pojačanja te da neće oklijevati da pozove rezervne snage ukoliko to bude potrebno.

Građanima BiH, političarima i međunarodnoj zajednici poručio je da će EUFOR i dalje biti pouzdan i fleksibilan partner koji će svima pružati podršku.

– Međutim, nema sumnje da političari i politički predstavnici drže ključeve u svojim rukama, ne samo mira i stabilnosti već i budućeg prosperiteta i povjerenja među ljudima u ovoj zemlji – zaključio je novi komandant EUFOR-a u BiH.

Odlazeći operativni komandant Operacije ALTHEA general Adrian Bradshow naglasio je da je izuzetno ponosan što je tokom protekle tri godine imao priliku komandovati Operacijom ALTHEA.

– Tokom tog perioda svjedočio sam značajnom napretku. Oružane snage BiH svijetli su primjer zajedništva naroda u BiH – rekao je Bradshow te zahvalio OSBiH na njihovom doprinosu u Misiji NATO-a u Afganistanu.

Novi operativni komandant Operacije ALTHEA general James Everard izrazio je zadovoljstvo napretkom koji je postigla Operacija ALTHEA od 2004. godine, kada je i započela.

Upozorio je da se nalazimo u nesigurnim vremenima te da uticaji vanjskih faktora na širem području zapadnog Balkana i BiH potencijalno mogu predstavljati izazov napretku.

Stoga je potrebno biti istrajan, imati predan i metodičan pristup da bi kontinuirano postizali napredak, uz saradnju s prijateljima i partnerima.

Ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovao je veliki broj predstavnika međunarodne zajednice te predstavnika kulturnog, javnog i političkog života u BiH.