Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Princ od Velsa čestitao na otvorenju džamije Ferhadija

07/05/2016

Njegovo kraljevsko veličanstvo Princ od Velsa poslao je poruku s iskrenim čestitkama u povodu otvorenja džamije Ferhadija.

– Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu uputiti moje iskrene čestitke povodom otvorenja džamije Ferhadija. To je nevjerovatan uspjeh i ogromna počast umijeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svih onih koji su doprinjeli procesu neumorne restauracije.

Stoljećima je ova istorijska građevina bila jedan od najvažnijih primjera islamske arhitekture u Evropi. Njena obilježja klasičnog otomanskog stila, zasnovana na bezvremenskim, univerzalnim proporcijama prostora i geometrije, služila su kao stalan podsjetnik trajnog kulturološkog dijaloga između Islama i Hrišćanstva.

Brutalno uništenje džamije Ferhadija 1993. godine bilo je tragičan primjer šta se može desiti kada se zajednice namjerno ohrabruju da zaborave svoje zajedničko naslijeđe i da se, umjesto toga, fokusiraju na razlike među sobom. Ipak, ponovna izgradnja je izuzetan i snažan pokazatelj kako zajednice, koje su neviđenim barbarstvom i patnjom bile razdvojene jedna od druge, mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.

Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog blagoslovi ovo mjesto i sve njegove ljude – kaže se u poruci Princa od Velsa, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

U saopćenju se navodi da je Njegovo kraljevsko veličanstvo već dugo vezano za Bosnu i Hercegovinu i region. Otvorio je ponovo izgrađeni most u Mostaru 23. jula 2004.godine a nedavno je posjetio Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo. Njegovo veličanstvo je od početka podržalo rekonstrukciju džamije Ferhadija.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson prisustvovao je današnjem otvorenju džamije Ferhadija u Banjoj Luci.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.