Pripadnici GPBiH lišili slobode sedam državljana Somalije

BiH

sarajevski aerodrom (16)

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 22. jula 2018. godine na letu iz Istanbula lišili su slobode A.J.A. (1988.) državljanina Somalije, nakon što je pregledom njegovog prtljaga, na drugoj liniji graničnih provjera, otkriveno 18 krivotvorenih dokumenata Republike Italije, javlja Anadolu Agency (AA).

Otkriveno je šest putnih isprava za strance, šest ličnih karti za strance i šest dozvola za boravak u Italiji. Pomenuti dokumenti glasili su na različita imena i bili namijenjeni ilegalnim migrantima.

Daljnim operativnim radom, a prema nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Granične policije BiH su 22. i 23. jula 2018. na području Kantona Sarajevo lišili slobode još šest državljana Somalije koji se dovode u vezu s postojanjem osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ”krivotvorenje isprave“. Krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti.

Svih sedam osoba lišenih slobode, 23. jula 2018. uz izvještaj o krivičnom djelu, predato je tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na daljnje postupanje.

Pripadnici JGP Aerodrom Sarajevo od 1. januara do 22. jula 2018. na Međunarodnom aerodromu Sarajevo otkrili su 61 krivotvoreni dokument.

Službenici JGP Brod 23. jula 2018. lišili su slobode K.M. (1958.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Tuzli zbog krivičnog djela ”krivotvorenje isprave“. Osoba s područja Kosova kontrolirana je pri ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Brod. K.M. predat je službenicima Sudske policije Odžak.