GPBiH

Pripadnici Granične policije zaplijenili 25.000 kutija cigareta i 33 kilograma duhana

Granicna policija BiH – zaplijena cigareta33

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, krijumčarene cigarete i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a državljanin BiH je lišen slobode

Pripadnici Jedinice granične policije Gradiška u četvrtak su zaplijenili 25.001 kutiju različitih vrsta cigareta, sa i bez akciznih markica, i 33 kilograma rezanog duhana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Granične policije BiH kazali su da je jedan dio cigareta otkriven na drugoj liniji graničnih provjera na izlasku iz BiH, na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradina, prilikom kontrole vozila Hyundai, bh. nacionalnih oznaka. Drugi dio je otkriven prilikom pretresa kuće i pomoćnih objekata u vlasništvu S.V. (1979.), koji je i upravljao spomenutim vozilom.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, krijumčarene cigarete i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a državljanin BiH je lišen slobode. Protiv S.V. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznim proizvodima.

Detaljni pregled vozila, u kojem su bile sakrivene cigarete, policijski službenici obavili su korištenjem endoskopa, uređaja kojim se omogućava optički pregled teško dostupne unutrašnjosti vozila, koji je GPBiH doniran u sklopu CIAT projekta UNDP-a, pod pokroviteljstvom Savezne policije Njemačke.

Dan ranije pripadnici JGP-a Zvornik spriječili su krijumčarenje četiri osobe afroazijskog porijekla. U vezu s ovim krijumčarenjem, dovodi se D.M. (1984.), državljanin BiH. Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi, protiv D.M. ovoj instituciji bit će dostavljen izvještaj.

Strani državljani nisu posjedovali identifikacione dokumente, a u razgovoru s službenicima Granične policije BiH izjavili su da dolaze iz Iraka. Vozilo Opel, bh. nacionalnih oznaka, kojim su krijumčareni migranti, kao i drugi dokazni materijali, privremeno su oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju.