Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afera kiseonik

Pripadnici MUP-a RS-a izuzeli dokumentaciju iz UKC-a RS-a

ukcrs (1)

Dodaje se da je najvažnije je da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje

Iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci saopšteno je da su danas u ovoj ustanovi boravili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji su zatražili uvid u njihovu dokumentaciju i izuzeli dio spisa u vezi s nabavkom kiseonika, javlja Anadolu Agency (AA).

“U potpunosti sarađujemo s nadležnim tužilaštvom i podržavamo ovu istragu, jer je u našem interesu da se obavi temeljno. I u nastavku ovog procesa bićemo, kao dosad, otvoreni i transparentni. Nemamo šta da sakrivamo. Poslovna dokumentacija je na našoj strani”, navodi se u saopštenju iz UKC-a RS-a.

Dodaje se da je najvažnije je da svi oboljeli pacijenti smješteni u klinikama ustanove dobiju kiseonik koji im je nužno potreban za preživljavanje.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a RS-a, ranije danas je izjavio da ova zdravstvena ustanova ima samo još par tona kiseonika.

“Poznato je da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine i njen direktor Aleksandar Zolak zabranio ‘TGT Tehnogas’ firmi koja je nas snabdijevala kiseonikom, da nas snabdijeva medicinskim kiseonikom”, rekao je Đajić.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, predao je krivičnu prijavu protiv više osoba Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske u vezi sa sumnjama u kvalitet kiseonika koji je korišten za liječenje pacijenata.

Prije dva dana Vlada RS-a zadužila je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji s Republičkom upravom za inspekcijske poslove i UKC RS-a, u roku od 48 časova obezbijedi uslugu laboratorije ovlaštene za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje kiseonika u UKC RS obavljeno je juče.