BiH

Sud BiH

Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta izjasnili se da nisu krivi

22/02/2021
Foto: RSE

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Dušan Sladojević, Risto Lečić i Slavko Aleksić izjasnili su se u ponedjeljak, 22. februar, pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) da nisu krivi za izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine tokom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta, za šta ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Sve trojica optuženih na Sud BiH došli su u pratnji advokata.

Po izlasku iz sudnice branitelj prvooptuženog Sladojevića Zoran Perić izjavio je da se prvooptuženi Dušan Sladojević izjasnio da nije kriv jer su “svi učenici skupa u Višegradu djelovali u skladu s ciljevima pokreta”.

“Strategija odbrane je – jednostavno da on nije kriv. Skup je bio prijavljen, registrovan od strane policije. Država je rekla da je to uredu”, kazao je Perić i ponovio da je “sve što je izgovoreno, sve riječi su u skladu sa statutom udruženja”.

Optuženi pripadnici Ravnogorskog pokreta terete se da su na području Višegrada i okolice, u martu 2019. godine, svojim djelima, radnjama i postupcima, javno izazvali i raspirivali nacionalnu, vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete da su u martu 2019. godine sudjelovali na okupljanju na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao Draževina.

Optuženi se terete da su prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta.

Na tom mjestu su i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštali i pjevali pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi Lečić Risto tereti se da je prilikom okupljanja na trgu, započeo s pjevanjem pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima iz članka 145. Krivičnog zakona BiH.

Krivični zakon Bosne i Hercegovine u članu koji se odnosi na ‘izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti’ navodi da onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Oko 200 četnika okupilo se 10. marta u Višegradu da oda počast četničkom vođi iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću uz gusle i prijeteće stihove “Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

U BiH registrirano je 16 četničkih udruženja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.