Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripadnik Oružanih snaga BiH poziva na silovanje

lejla colak

Sarajevska novinarka Lejla Čolak na svom osobnom Facebook profilu objavila je status kojim je kritizirala nošenje burke i vjerskih obilježja, zalažući se za to da je vjera intimna stvar svakog pojedinca.

Zbog takvog svog mišljenja, dobila je prijetnje preko javnih i privatnih komentara i poruka na Facebooku. Prijetnje se kreću od toga da je treba silovati do toga da ju je potrebno „očistiti“.

Određene prijetnje su stigle čak i od članova Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Jedan od takvih postova prenijela je i komentirala sama Lejla Čolak, prilažući fotografije kao dokaz upućenih prijetnji. Govoreći o tome Lejla Čolak je napisala:

“Ovo je Mirza Džidić iz Zenice, član Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji javno poziva na to da me se siluje, i spreman je, kaže platiti. Imam pitanje za Oružane snage BiH: Znate li da imate “ovo” među članovima te šta planirate poduzeti po tom pitanju? Imat ću i neka pitanja za policiju.

Pored Mirze, tu su i neke žene – Sabina Salković i Erna Potter Selimović koje bi me rado polijevale benzinom i gazile autom. Dakle, ateistička izjava je veći problem od “uglednih” i “ispravnih” pojedinaca koji pozivaju na javni linč, silovanje i ubijanje? Da li vas tome uči vaš bog, je li to ta vjera koju tako nasilno “branite”? Onda sam sretna što nisam dio nje.

Svaka ti čast Bosno i Hercegovino, ovo je tvoja slika i prilika.”

lejla colak - mirza dzidic

Bosna i Hercegovina je sekularna država sa demokratskim uređenjem u kojoj je pravo na slobodu govora zaštićeno mnogim pravnim dokumentima. Tako je ovo pravo zaštićeno u Ustavu BiH, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima.

U Bosni i Hercegovini, naviknutoj na mnoge ispade mržnje preko interneta i društvenih mreža, zastrašujuće je to što ovakve izjave dolaze od onih koji bi trebali štititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine, pa samim time i ustavom zajamčena ljudska prava, među koje bezuvjetno pripadaju sloboda mišljenja i sloboda njegovog javnog izražavanja, prenosi Dnevni list.