Pripadnik “Škorpiona” osuđen za egzekuciju Srebreničana

milorad momić

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je osuđujuću presudu Miloradu Momiću, pripadniku srpske paravojne jedinice “Škorpioni”, za učestovovanje u egzekuciji šest Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine.

Vrhovni sud Hrvatske je u srijedu potvrdio presudu bivšem pripadniku srpske paravojne jedinice, Momiću, i osudio ga na 15 godina zatvora zbog umiješanosti u ratne zločine.

Momić (51) proglašen je krivim za učestvovanje u strijeljanju šest bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice sredinom jula 1995. godine u Godinjskim Barama, u blizini Trnova. Jedan od ubijenih zatvorenika je imao 16, a dvojica 17 godina.

Prema presudi, Momić je izvršavao naređenja svog zapovjednika Slobodana Medića i učestvovao u strijeljanju nenaoružanih zatvorenika, prenosi agencija BIRN.

Zajedno s drugima, Momić je učestvovao u pokušaju sakrivanja dokaza o zločinu, tako što je spaljivao tijela. Jedan od najčvršćih dokaza koji je bio izveden pred Sudom je notorni video snimak ubojstva, koji su snimili sami pripadnici ove jedinice.

milorad-momic-pripadnik-skorpiona-osudjen-na-15-godina-zatvora-zbog-strijeljanja-srebrenicana_1436533924

Hrvatske vlasti preuzele su ovaj slučaj od srpskog tužilaštva u julu 2012, a Momić je bio uhapšen u septembru 2014. godine. Osim zločina u Trnovu, hrvatske vlasti su 2006. godine optužile Momića i za zločine počinjene u Berku u istočnoj Hrvatskoj 1991. godine.

Prema optužnici, Momić je počinio ratne zločine nad hrvatskim civilima ubivši jednog i fizički zlostavljajući još četiri druga civila, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih formacija. S obzirom da je bio u bijegu, Hrvatska je za njim izdala međunarodnu potjernicu.

Francuska policija uhapsila ga je u januaru 2011. godine, a izručila ga Hrvatskoj u septembru 2011. godine.

Županijski sud u Vukovaru osudio ga je za zločine počinjene u decembru 2013. godine u Berku, na tri godine zatvora zbog premlaćivanje jednog civila, ali ga je oslobodio po drugim tačkama.

Vrhovni sud je u martu 2014. ukinuo ovu presudu, tako da je suđenje u toku.