Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čengić: Spremni posmrtni ostaci 24 osobe

Do još jedne kolektivne dženaze u Potočarima ostala su još četiri mjeseca, a za sada su za ukop spremni posmrtni ostaci 24 osobe, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

“Do sada su identificirani posmrtni ostaci 24 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine na području Srebrenice za koje su se porodice izjasnile da ih žele ukopati u julu ove godine. Osim ovog broja u Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se i posmrtni ostaci 67 žrtava genocida koji su zvanično identificirani, ali zbog nekompletnosti porodice se još uvijek nisu odlučile na ukop”, istakla je Čengić.

Riječ je o osobama ubijenim u julu 1995. godine u Srebrenici i njenoj okolini. Čengić je podsjetila da je do sada u Potočarima ukopano 6.504 žrtave, s tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida i ukopane su u ranijim fazama ukopa, odnosno prije zajedničkih dzenaza, pored svojih članova porodica.

Dakle, 6.429 žrtava genocida ukopano je u Potočarima i 232 žrtave genocida ukopane su individualno po zahtjevima porodica na lokalinim mezarjima. Do sada je identificirana i ukopana 6.661 žrtva genocida počinjenog u julu 1995. godine u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenici.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se i 170 posmrtnih ostataka koji su aktivni slučajevi, dakle, pristigli su DNK nalazi i u narednom periodu pozvat će se porodice na zvaničnu identifikaciju.

“U nekim slučajevima i ovdje porodice čekaju na zvaničnu identifikaciju jer su tijela također, nekompletna. Ono što je karakteristično za genocid počinjen u Srebrenici 1995. jeste da su posmrtni ostaci žrtava uglavnom pronađeni u sekundarnim masovnim grobnicama što je uzrokovalo nekompletnost tijela, otežalo kako proces traženja tako i identifikacija”, pojasnila je Čengić.

Prema njenim riječima, posmrtni ostaci osoba koje će ove godine biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Potočarima, ekshumirani su uglavnom u masovnim grobnicama Zalazje, Kamenica, Kozluk…

“Od 24 žrtve, za koje su se porodice izjasnile da žele da ih ukopaju, riječ je o žrtvama muškog spola, srednje životne dobi. Tijela su uglavnom nekompletna. Uglavnom riječ je o masovnim grobnicama koje su otkrivene u ranijim godinama 2003., 2005. ili 2010. godine. Generalno, posmrtni ostaci čekali su duži niz godina kako bi se pronašli i drugi ostaci tijela. Nažalost, sve je manje informacija o potencijalnim pojedinačnim i masovnim grobnicama tako da su se mnoge porodice i do sada odlučile da ukopaju nekompletne posmrtne ostatke”, naglasila je Čengić.

Porodice svakako budu obaviještene ukoliko se nakon ukopa pronađu dodatni posmrtni ostaci koji se naknadno ukopavaju.

“Nakon kolektivne dženaze u Potočarima mi svake godine imamo reasocijacije odnosno kompletiranje posmrtnih ostataka koji su ukopani kao nekompletni”, pojasnila je Čengić.

– U Tuzli danas identificirani posmrtni ostaci tri osobe –

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli danas su identificirani posmrtni ostaci tri žrtve. Danas su identificirani: Kemal (Mesud) Salihović rođen 1953. godine u mjestu Voljavica općina Bratunac, nestao u julu 1995.godine, posmrtni ostaci ekshumirani 2010. iz masovne grobnice Zalazje na području Srebrenice, Ibrahim (Abdulah) Mehinagić rođen 1952. u Zvorniku, nestao u aprilu 1992. na području Zvornika, posmrtni ostaci ekshumirani 2016. iz masovne grobnice Kazan-bašča u Zvorniku, Kasim (Abdulah) Hadžiefendić, rođen 1938. u mjestu Divić na području Zvornika, nestao u aprilu 1992. na području Zvornika, posmrtni ostaci ekshumirani prošle godine iz masovne grobnice Kazan-bašča u Zvorniku.

“Među njima se nalazi jedna osoba koja je žrtva genocida i porodica se izjasnila da posmrtne ostatke želi da ukopa na kolektivnoj dženazi u julu ove godine. Dvije žrtve su ubijene 1992. godine na području Zvornika. Posmrtni ostaci ovih žrtava su pronađeni u masovnoj grobnici Kazan-bašča koja je otkrivena prošle godine u Zvorniku, a posmrtni ostaci žrtve genocida pronađeni su u masovnoj grobnici koja je otkrivena na smetljištu u Kozluku krajem 2015.”, istakla je Čengić.

Podsjetila je da je do sada identificirana i ukopana 6.661 žrtva, da postoji 170 aktivnih slučajeva, 67 zvanično identificiranih i posmrtni ostaci 24 osobe za koje su se porodice izjasnile da ih žele ukopati ove godine. Zatim postoje i 93 posmrtna ostatka gdje nema DNK podudaranja.

“Do ovog trenutka imamo do 7.100 identiteta. Možemo reći, kada su u pitanju posmrtni ostaci žrtava genocida, da je do sada pronađeno više od 85 posto svih nestalih osoba koje su ubijene u genocidu u Srebrenici. Ovo je zaista značajan procenat rješavanja slučajeva nestalih osoba”, izjavila je Čengić.

S obzirom da su ostala još četiri mjeseca do kolektivne dženaze u Potočarima Čengić je izrazila očekivanje da će identifikacije u narednom periodu biti intenzivirane.

“Očekujemo da će ovaj broj biti znatno veći. Mnoge porodice su izgubile nadu da će se pronaći dodatni ostaci tijela, međutim, mi ćemo i dalje tragati za potencijalnim i pojedinačnim i masovnim grobnicama, na terenu ćemo provjeriti svaku informaciju. Činjenica je da smo ušli u dosta tešku fazu, da nema tačnih i pouzdanih informacija. U ovom trenutku nema informacija o potencijalnoj masovnoj grobnici”, dodala je Čengić.