Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pripreme za otvaranje: Zabranjeno točenje alkohola oko Ferhadije

ferhadija

U Banjaluci su počele posljednje pripreme za otvaranje džamije Ferhadije, a očekuje se da ovom događaju prisustvovati nekoliko hiljada osoba. Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, centralni je objekt u gradu na Vrbasu. Izgrađena je 1579. godine u klasičnom osmanskom stilu.

Uništena je eksplozivom 7. maja 1993., a njena obnova je trajala 10 godina.

Prema posljednjim informacijama, na otvaranju Ferhadije u subotu, 7. maja, očekuje se blizu 20.000 vjernika. Najavljen je i dolazak brojnih visokih zvanica, između ostalih svoj dolazak je potvrdio i turski premijer Ahmet Davutoglu, piše N1.

Organizatori su kazali da su pozive poslali i srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali potvrde o njihovom eventualnom dolasku još nisu dobili. Na otvaranju Ferhadije bit će prisutni i brojni ambasadori i bivše diplomate.

Sada je već izvjesno da će otvaranja Ferhadije od kulturno-historijskog postati diplomatski događaj.

Kako je istakla reporterka N1 Snežana Mitrović, u prečniku oko džamije Ferhadije bit će zatvorene ulice i neće se točiti alkohol. Također, u MUP-u RS su istakli da će biti spriječen ulazak svim osobama koje ranije nisu najavile svoj dolazak.

Zbog ovog neće biti mogućnosti ponavljanja nemilih scena iz 2001. godine kada je uslijed napada ekstremista ubijen Murat Badić iz Cazina, rečeno je u MUP-u RS.

N1 je saznao da su određene desničarske strukture pozvane na informativne razgovore.