Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Riječ po riječ i ode i rudnik Ljubija (FOTO)

BiH

protest savez za promjene (10)

Političke partije koje čine Savez za promjene sinoć su na prijedorskom glavnom gradskom trgu protestovali protiv namjere Vlade bh. entiteta Republike Srpske da kompaniji “Israeli Investment Group” proda 64,9 posto akcija Rudnika željezne rude Ljubija.

Vlada RS je donijela odluku da većinski paket akcija RŽR-a Ljubija proda ovoj kompaniji po direktnoj pogodbi za 53 miliona KM. Kompanija je obećala da će u roku tri godine uložiti 60 miliona KM i zaposliti 300 radnika.

protest savez za promjene (1)

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić uputio je pitanje gradonačelniku Prijedora Marku Paviću zašto je nakon dva odbijanja prodaje Rudnika sada pristao na njegovu prodaju.

protest savez za promjene (1)

“Rudnik Ljubija vrijedi 100 miliona, a oni ga prodaju za 50 miliona KM. Da li će Marko Pavić i DNS pristati da rizikuju 850 radnih mjesta i radnike koji sada rade, čija je plata 1.000 KM, koji su poštovani u kompaniji? Hoće li rizikovati i čitav niz drugih firmi koji su vezani za preduzeće, a pogotovo Željeznice RS čijih se 60 posto prevoza odnosi na transport rude iz Rrijedora u Zenicu”, upitao je Čavić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Borislav Borenović se osvrnuo na stanje u RS i rekao da se ona nalazi u izuzetno lošoj situaciji.

protest savez za promjene (9)

“Nemojte zaboraviti da je 2006. godine u RS je radilo preko 300 hiljada građana, a sada 245 hiljada. Znači 55 hiljada je ostalo bez posla bez šanse da brani svoju porodicu. Nemojte zaboraviti da je ukupan dug RS iznosio 3,2 milijarde KM, a danas bliži šest milijardi KM ili gotovo duplo. Nemojte zaboraviti da 2007. godine dug za zdravstvo, za zdravstvene radnike, za poreze i doprinose iznosio nula, a danas je 220 miliona KM. Naši zdravstveni radnici, medicinske sestre i doktori ne mogu da odu u penziju, kad većina građana ne mogu da ostvare svoje pravo. Danas je na jednog penzionera jedan zaposleni radnik. Mi samo postavljamo pitanje ‘Gdje su pare’? Ima da nam date odgovor. To zaslužuju građani RS”, rekao je Borenović.

protest savez za promjene (8)

Na protestnom skupu se prema procjenama okupilo oko hiljadu demonstranata.

Na pojedinim od mnogobrojnih parola moglo se pročitati “Ne da/vi/mo Ljubiju”, “Ne damo Ljubiju”, “Sve ste pokrali i prodali. Kako ste krenuli i vazduh ćete prodati”, “Maske su pale, pašće i Vlada”…