BiH

borba s vodenom stihijom

Pritoke Neretve pod kontrolom, teška situacija u Jablanici i Konjicu

05/11/2021
Jablaničko jezero danas / FOTO: Adisa Imamović / N1 TV

Na području Mostara jedino je Buna poplavila, ali nije pričinjena nikakva šteta u smislu plavljenja kuća i objekata, dodao je Nurković

Situacija na vodotoku i pritokama Neretve je trenutno pod kontrolom, a teška situacija je bila u Jablanici i Konjicu, kazao je u izjavi za Fenu rukovoditelj Odjela za zaštitu od poplava Agencije za vodno područje Jadranskog mora Anel Nurković.

– Sve pritoke Neretve su pod kontrolom, čak što više vodostaj pomalo pada jer je bilo prostora na akumulaciji Jablanica tako da je mogla prihvatiti vodu koja je stigla s Glavatičeva – kazao je Nurković.

Pojasnio je kako je vodostaj Neretve u Glavatičevu i Konjicu bio iznimno visok, ali s obzirom na to da je akumulacija bila relativno prazna mogla je primiti i zadržati veću količinu vode, a ima još i dodatnih 14 metara slobodnog prostora.

Snimke iz Konjica danas pokazuju razmjere katastrofe…

Na području Mostara jedino je Buna poplavila, ali nije pričinjena nikakva šteta u smislu plavljenja kuća i objekata, dodao je Nurković.

– Što se tiče prognoze za vikend moguće su padaline na području Ljubuškog i Gruda, a kada je u pitanju Mostar nema nikakve opasnosti od izlijevanja – zaključio je Nurković.

Tokom protekle noći i jutros najgora situacija bila je u Jablanici i Konjicu. U Dragan selu kod Jabalnice bujica je odnijela dio lokalne ceste i zatrpala zemljom i kamenjem nekoliko automobila.

Trenutno kiša na području Jablanice i Konjica ne pada i sve raspoložive snage su na terenu i saniraju teren.

Poplavljen je i Džajića Buk. Prvi put u 60 godina koliko posjeduje tu imanje, kaže za N1 Ćamil Džajić.

Pogledajte kako trenutno izgleda Jablaničko jezero…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.