Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšen na granici

Pritvor bivšem pripadniku ARBiH, osumnjičenom za zločin protiv ratnih zarobljenika u Mostaru

mostar
Foto: BIRN

Njemu se stavlja na teret da je 2. oktobra 1993. godine na brdu Kvanj, u općini Mostar, za vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane, ubio dvojicu pripadnika HVO-a

Kantonalni sud u Mostaru je odredio jednomjesečni pritvor Esi Raziću, nekadašnjem pripadniku Armije BiH osumnjičenom da je 1993. godine ubio dva ratna zarobljenika, navodi se u saopćenju Tužilaštva, prenosi Detektor.ba.

Razić je, kako je saopćilo Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, uhapšen na graničnom prijelazu prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, jer je za njim bila raspisana potjernica zbog vođenja krivičnog postupka.

Njemu se stavlja na teret da je 2. oktobra 1993. godine na brdu Kvanj, u općini Mostar, za vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ubio dvojicu pripadnika HVO-a, čime je počinio krivično djelo “ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”,

Prema rješenju Kantonalnog suda u Mostaru, Tužilaštvo je zatražilo pritvor za Razića jer “dokazi potvrđuju osnovanu sumnju da je osumnjičeni počinio navedeno krivično djelo”. Na ročištu o razmatranju prijedloga o pritvoru, braniteljica osumnjičenog je izjavila da se protivi prijedlogu iz razloga što se nisu stekli opći uslovi za određivanje ove mjere, odnosno da nema osnovane sumnje.

Kantonalni sud, cijeneći iskaze saslušanih svjedoka – kako se u rješenju navodi – nije mogao naći niti jedan motiv zašto bi isti lažno teretili osumnjičenog. Navedeni dokazi, kako je obrazloženo, dovoljno su uvjerljivi za zaključak o postojanju osnovane sumnje kao općeg zakonskog uslova za određivanje pritvora.

“Imajući u vidu da postoje okolnosti koje opravdano ukazuju da postoji realna i objektivna opasnost da će osumnjičeni, ukoliko se nađe na slobodi, napustiti teritoriju Bosne i Hercegovine, i na taj način onemogućiti uspješno vođenje krivičnog postupka, a da je osnovna svrha pritvora da osigura prisutnost osumnjičenog u krivičnom postupku, ovaj sud nalazi da su u konkretnom slučaju ispunjeni i posebni uslovi za određivanje pritvora”, navodi se u rješenju.