Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko Distrikt

Pritvor osumnjičenom za nezakonito prijavljivanje birača iz inostranstva

tuzilstvo-brcko-distrikta

Policija Distrikta je prije tri dana izvršila pretrese osumnjičenog, stana, motornog vozila i mobilnog telefona koje koristi

Postupivši po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor S.B. (29) iz tog grada, osumnjičenom da je u zadnjih mjeseca dana pribavio i iskoristio lične dokumente više osoba tako što ih je bez njihovog znanja prijavio za glasovanje izvan BiH.

Pritvor S.B., protiv kojega je otvorena istraga zbog kaznenih djela pripremanja kaznenog djela i krivotvorenja isprave, određen je zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike, izvijestili su iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Pod nadzorom Tužilaštva, Policija Distrikta je prije tri dana izvršila pretrese osumnjičenog, stana, motornog vozila i mobilnog telefona koje koristi.

Pronađeni predmeti i dokazi su od njega oduzeti kako bi se koristili u daljnjem toku kaznenog postupka, a osumnjičeni je bez odlaganja lišen slobode.

S obzirom da je doveden u prostorije Tužilaštva, tužitelj ga je ispitao i odmah predložio nadležnom sudu da mu se odredi pritvor, usljed opasnosti da će utjecati na svjedoke i saučesnike.

Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud Distrikta danas je odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.

Osumnjičeni može izjaviti žalbu na tu odluku suda koja ne odlaže njezino izvršenje.

Kazneni zakon Brčko distrikta BiH za pripremanje kaznenog djela i krivotvorenje isprave propisuje novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine, navode iz Tužilaštva Distrikta.