Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Privatne klinike u BiH ne posjeduje osnovnu potrebnu opremu za rad?

BiH

pobacaj625

Rok za verifikaciju medicinskih uređaja u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini je 15. septembar ove godine. Nakon toga, u javnosti će biti dostupne informacije o ustanovama koje su uradile verifikaciju i zadovoljile potrebne kriterije. Upravo te zdravstvene ustanove preporučit će se pacijentima, jer posjeduju ispravnu i provjerenu opremu, te odgovoran kadar.

Građani će, također, biti upozoreni i na ustanove koje nisu verificirale medicinske uređaje i rade sa neispravnom opremom. Ovo se naročito odnosi na privatne ordinacije u kojima se medicinske usluge naplaćaju.

Na osnovu dostupnih spiskova iz Ministarstava zdravstva i Zavoda zdravstvenih osiguranja na svim nivoima u BiH, posjeduju se liste svih privatnih zdravstvenih ustanova koje djeluju na području naše zemlje. Mnoge od njih su navele da ne posjeduju ništa od mjerila iz zakonskog mjeriteljstva, što znači da ne posjeduju minimalnu potrebnu medicinsku opremu koju propisuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

To znači da su vlasnici prilikom otvaranje svoje zdravstvene ustanove ili posudili opremu od drugih i lažno je prikazali kao vlastitu ili posjeduju neispravnu opremu koju su samo vizuelno prikazivali da bi njihova ordinacija mogla početi s radom ili svjesno krše zakon o obaveznim verifikacijama medicinske opreme.

Na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 46/10), i dopune pravilnika objavljenog u Službenim novinama Federacije BiH br. 26, svaka zdravstvena ustanova ili privatna ordinacija, kao i određena javna mjesta, pored osnovne opreme moraju posjedovati EKG i defibrilator uređaj za oživljavanje koji omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska Hitne medicinske službe.

Građani zaslužuju kvalitetno i sigurno liječenje, a to ćemo i omogućiti uvidom u dostupne informacije, jer treba da se nagrade kvalitetne i odgovorne ustanove, a kazne one koje to nisu. Upravo na tome i počivaju zahtjevi Evropske komisije i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Vjerujemo da će u dogledno vrijeme, sve medicinske ustanove uraditi obaveznu zakonsku verifikaciju opreme i bez djelovanja inspekcija.
Sve informacije o ustanovama koje nemaju osnovna sredstva za rad bit će proslijeđene nadležnim inspekcijama, koje će dalje postupati prema zakonskim regulativama.