Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Milan Miličević

Privremeni šef SDS-a: Varnice između Trivić i Stanivukovića nisu dobre

milan milicevic ftv

Kad su u pitanju loši izborni rezultati, Miličević kaže kako je mnogo puta ukazivao na ono za šta je smatrao da nije dobro u stranci, poput političkih pozicioniranja, stavova, infrastrukture, konsolidacije stranke te analize ranijih loših rezultata koja nikada, ističe, nije napravljena na pravi način

Loš izborni rezultat natjerao je SDS da mijenja tim. Tako je Glavni odbor najveće opozijske stranke u Republici Srpskoj prihvatio ostavku Mirka Šarovića, dosadašnjeg predsjednika, kao i Predsjedništva ove stranke. Epilog višesatnog zasjedanja donio je i novog vršitelja dužnosti predsjednika SDS-a. Šarovića će, bar do unutarstračkih izbora, zamjeniti Milan Miličević, inače predsjednik Glavnog odbora stranke.

Miličević je bio i gost Dnevnika 2 Federalne televizije.

Na pitanje da li pretenduje da bude novi predsjednik SDS-a, Miličević odgovara kako o tome u ovom trenutku uopšte ne razmišlja i da mu je cilj da na sljedećoj sjednici Glavnog odbora SDS-a predloži vršioce dužnosti Predsjedništva stranke te da će ta ekipa voditi stranku do završetka unutarstranačkih izbora.

U isto vrijeme taj će tim voditi računa i o svim politički procesima koji su pred nama – o konstruisanju vlasti na oba nivoa i političkim stavovima SDS-a, napominje on.

“Unutarstranački izbori će biti demokratski proces koji će ići od nivoa mjesnih, opštinskih, gradskih odbora prema vrhu i birat će se svi – od predsjednika mjesnih odbora do predsjednika SDS-a. Kroz tu demokratsku proceduru će biti izabrani najbolji. Moje ambicije su samo da se SDS konsoliduje i da stranku nakon ovako lošeg izbornog rezultata postavimo na neke bolje temelje da bi bila spremna za naredne izazove”, rekao je Miličević.

Kad su u pitanju loši izborni rezultati, Miličević kaže kako je mnogo puta ukazivao na ono za šta je smatrao da nije dobro u stranci, poput političkih pozicioniranja, stavova, infrastrukture, konsolidacije stranke te analize ranijih loših rezultata koja nikada, ističe, nije napravljena na pravi način.

“To je sve rezultiralo lošim izbornim rezultatima za koje, također, zajedno s Predsjedništvo stranke snosim i ja odgovornost. U svom okruženju, matičnom opštinskom odboru u isto vrijeme sam, kao i neki drugi, imao jako dobre rezultate i mislim da pobjednici trebaju taj recept pobjede nad režimom prenijeti i na stranku. SDS je kao najveća opoziciona partija u RS-u vodio poprilično neprepoznatljivu i blijedu politiku u odnosu na neka ranija vremena”, istakao je Miličević.

Upitan da prokomentira odnose unutra opozicije u RS-u i varnice koje se događaju u PDP-u između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, Miličević kaže kako varnice tog tipa uglavnom nisu dobre ni u jednoj stranci. Međutim, dodaje, znaju nekad donijeti i pozitivan rezultat.

“Varnice koje se dešavaju unutar SDS-a su s ciljem da se napravi i bolja situacija. Može biti i obrnuto – možete napraviti sukob koji će podijeliti stranku. Nadam se da će ti sukobi i ta različita mišljenja unutar PDP-a, ali i SDS-a dati bolju i snažniju opoziciju”, zaključio je Milićević.