Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlada hnk

Privremeno zabranjeno izvođenje rudarskih radova preduzeću “Majdan Kuti”

New Project – 2022-02-17T145339.380
FOTO: Screenshot / Youtube

Utvrđeno je kako preduzeće “Majdani Kuti” posjeduje Ugovor o koncesiji iz 2015. godine

Inspektorat Ministarstva privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) je u avgustu 2021. godine zabranio izvođenje rudarskih radova preduzeću “Majdan Kuti” u kamenolomu Zukulja u Kutima, saopćeno je danas iz Vlade HNK.

“S obzirom na veliko zanimanje javnosti vezano za rad preduzeća ‘Majdani Kuti d.o.o.’ Mostar potrebno je iznova istaknuti kako je, na zahtjev mještana, rudarska inspekcija Ministarstva privrede (HNK) 27. avgusta 2021. godine izvršila uvid u službenu dokumentaciju Ministarstva, te neposredni inspekcijski nadzor”, navode iz Vlade i dodaje i sljedeće:

Tom prilikom utvrđeno je kako preduzeće “Majdani Kuti” posjeduje Ugovor o koncesiji iz 2015. godine.

Također, utvrđeno je izvođenje radova na izgradnji pristupnog puta do istražnih bušotina i budućih etažnih zasjeka koji nisu izašli iz eksploatacijskog polja.

Međutim, radovi su se izvodili bez zakonom propisanih odobrenja za eksploatiranje i odobrenja za izvođenje rudarskih radova po Glavnom rudarskom projektu.

Zbog utvrđenih nedostataka, rudarska inspekcija je svojim rješenjem od 30. avgusta 2021. godine preduzeću “Majdani kuti” zabranila izvođenje rudarskih radova do pribavljanja zakonom propisanih odobrenja, tvrde iz Vlade HNK.