Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženja žrtava iz BiH

Priznanje Počasni građanin Kantona Sarajevo dodijeliti Igoru Šoltesu

EP-062728E_Plenary_session

Igor Šoltes je bio predlagač amandmana kojim se naglašava da je priznanje genocida u Srebrenici osnovni korak za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine uputile su prijedlog predstavnicima institucija Kantona Sarajevu za dodjelu povelje Kantona Sarajevo Igoru Šoltesu, zastupniku u Evropskom parlamentu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Mi žrtve počinjenog genocida u Bosni i Hercegovini predlažemo da povelja Počasni građanin Kantona Sarajevo bude dodijeljena Igoru Šoltesu, zastupniku u Evropskom parlamentu”, navedeno je u prijedlogu osam udruženja u BiH.

Podsjetili su da je Šoltes bio predlagač amandmana kojim se naglašava da je priznanje genocida u Srebrenici osnovni korak za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Amandman slovenačkog zastupnika izglasan je sa 503 glasa “za”, 85 “protiv” i 47 “suzdržanih” i uvršten u rezoluciju Evropskog parlamenta (2018/2146(INI) od 29. novembra 2018. godine.

Prema njihovim riječima, zahvaljujući Šoltesu u članu 26. ove rezolucije se navodi: “Evropski parlament žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od srpskih vlasti, te ih podsjeća da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je naslijedio uključuje i puno prihvatanje i primjenu njihovih presuda i odluka”.

“Imajući u vidu sadržaj člana 26. rezolucije Evropskog parlamenta u okolnostima u kojima se svakodnevno negira genocid i žrtve genocida ponižavaju, rezolucija predstavlja jedan od najznačajnih dokumenta kojim se država Srbija jasno definira kao država koja vodi državnu kampanju negiranja genocida i negiranja nasljeđa Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i njegovog pravnog nasljednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (ICTY/MICT)”, naveli su u prijedlogu.

Podsjetili su i na to da su naslijeđa ovih sudova i sve presude kojima je utvrđena i opsada Sarajeva i zločin nad građanima Sarajeva, od presuda protiv Stanislava Galića, Dragomira Miloševića, Ratka Mladića i konačne presude protiv Radovana Karadžića, ali i mnogih drugih.

Dostavljajući amandman Evropskom parlamentu Šoltes je izjavio: “Temeljni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji znači da treba uložiti napore kako bi se postiglo zajedničko razumijevanje prošlih događaja koji su dio evropske povijesti. Nadalje, vanjska akcija Evropske unije temelji se i karakterizira poštivanje međunarodnog prava, pa se stoga trebaju uzeti u obzir presude Međunarodnog suda pravde i ICTY-a, koje se ne smiju zanemarivati”.

“Pozivamo vas da pokrenete proceduru i da kroz institucije Kantona prezentirate naš stav i naše obrazloženje prijedloga da povelja ‘Počasni građanin Kantona Sarajevo’ bude dodjeljena Igoru Šoltesu.

Šoltes je prijatelj Bosne i Hercegovine i svojim dosadašnjim angažmanom je vrijedno radio na uspostavljanju saradnje i dobrosusjedskih odnosa u regionu. Svojim odnosom prema žrtvama i istini o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i posebno Sarajevu, glavnom gradu BiH, dao je ogroman doprinos utvrđivanju istine i nama žrtva omogućio da se u najvećem stepenu ostvari zamišljena međunarodna pravda. Očekujemo od vas da usvojite naš prijedlog i da u o ovoj godini Šoltes dobije povelju Počasni građanin Kantona Sarajevo”, poručili su iz udruženja.