Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prlić: Djeca u Jajcu ponos BiH, uzor vršnjacima u borbi protiv podjela

BiH

20170620_122449

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH Lana Prlić smatra da su djeca u Jajcu ponos Bosne i Hercegovine, uzor svim svojim vršnjacima u borbi protiv podjela.

– Nadam se da su motivirali djecu diljem BiH da se bore, te pobijede ministre, ravnatelje i cjelokupni sustav, koji u 21. stoljeću promovira segregacije i podjele – reagirala je Prlić povodom izjave ministrice obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katice Čerkez „koja je mladima poručila da, umjesto da se bore za europske vrijednosti i protiv segregacija, idu u disko“.

Uz konstataciju da su podjele produkt političara i njima sličnih naglasila je da su „mladi ljudi još jednom pokazali da imaju snagu i želju da se bore za vršnjake, za normalan život i da se suprotstave podjelama“.

Po njenim riječima više od 50 škola u BiH je podijeljeno, „gdje učenici iste dobi iz istog grada idu u različite smjene u školu, samo zbog toga što su jedni Hrvati, a drugi Bošnjaci“.

– Srbe već odavno u ovim kantonima niko i ne spominje. Dvije smjene podrazumijevaju da se ta djeca ne viđaju i da uče iz različitih udžbenika – naglasila je, prenosi Služba za odnose s javnošću i marketing SDPBiH.