Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prlić: Izmjene Izbornog zakona znače segregaciju žena u bh. politici

lana prlic

Potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH Lana Prlić smatra da najavljene izmjene Izbornog zakona BiH u potpunosti obezvrijeđuju poziciju žena u bh. politici i da takve izmjene nikako ne bi smjele biti usvojene.

„Izmjenama Izbornog zakona, kojeg vladajuća koalicija pokušava progurati u tišini, bez ikakvih reakcija javnosti, ravnopravnost bh. žena u politici bit će dodatno obezvrijeđena.

Najave o ukidanju zagarantovanih mjesta na listama za žene predstavljaju udar na osnovne postulate demokratije, jer će sa njima žene biti manje zastupljene u političkom životu naše zemlje.

Ako ove izmjene budu usvojene bit će moguće žene pozicionirati na posljednja mjesta na listi, što bi, u kombinaciji sa najavama o povećanju kandidatskog cenzusa na 15 posto, dovelo do dodatnog smanjenja broja žena u politici.

SDP BiH je već najavio svoju žestoku borbu protiv ovakvih izmjena Izbornog zakona, a ovim putem pozivam i ostale političke stranke da odustanu od ove vrste izmjena i ne dozvole da žene postanu manje zastupljene u politici.

Pozivam i nevladin sektor, pogotovo nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava žena, da dignu svoj glas protiv još jedne segregacije u političkom životu naše zemlje“, smatra Prlić.