BiH

Zastupnica SDP-a

Prlić: Roditelji-usvajatelji suočavaju se s problemom odsustva s posla

22/09/2019

Roditelji, koji usvoje dijete starije od godinu dana, nemaju pravo na odsustvo, pa često uzimaju bolovanje i neplaćeno

Zastupnica Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Lana Prlić smatra da se roditelji-usvajatelji, pored dugotrajne procedure usvajanja, suočavaju i sa problemom odsustva s posla.

– Zakon o radu FBiH omogućava roditeljima-usvajateljima odsustvo do godine dana starosti djeteta.

Međutim, Obiteljski zakon FBiH definira da je najmlađa dob u kojoj se dijete može usvojiti tri mjeseca – kazala je ona.

Što znači, dodala je, da roditelji-usvajatelji imaju, u najboljem slučaju, osam do devet mjeseci pravo na odsustvo. Roditelji, koji usvoje dijete starije od godinu dana, nemaju pravo na odsustvo, pa često uzimaju bolovanje i neplaćeno odsustvo kako bi proveli vrijeme s djetetom.

– Roditelj je roditelj, bez obzira da li je postao roditelj usvojenjem ili rođenjem djeteta. Upravo iz ovih razloga sam uputila inicijativu za donošenje uredbe prema kojoj bi pravo na odsustvo roditelja-usvajatelja počinjalo danom stupanja na snagu akta kojim se dijete usvaja, a ne starosti djeteta, kako je to sada slučaj – istakla je Prlić.

Donošenjem ove uredbe, proces prilagodbe bi se znatno olakšao, kako za dijete, tako i za roditelje, te Uredba bi bliže definirala član Zakona o radu FBiH koji se tiče odsustva sa posla roditelja-usvojitelja, pojasnila je Prlić svoju inicijativu, saopćeno je iz Press službe SDP BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.