Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poddionica Počitelj - Zvirovići

Probijena desna cijev tunela Počitelj duga 1.163 metra

tunel_pocitelj_foto4 (1)

Obraćajući se prisutnima, premijer Novalić je čestitao probijanje prve cijevi tunela, poželivši puno sreće u nastavku izgradnje Koridora Vc

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni premijer prometa i komunikacija Denis Lasić i direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić prisustvovali su danas obilježavanju probijanja desne cijevi tunela Počitelj, duge 1.163 metra.

Ovaj tunel je dio autoceste na Koridoru Vc, poddionice Počitelj – Zvirovići koja je ukupno duga 11,07 kilometara.

Obraćajući se prisutnima, premijer Novalić je čestitao probijanje prve cijevi tunela, poželivši puno sreće u nastavku izgradnje Koridora Vc.

– Koridor Vc je jedini koji nije osjetljiv na uticaj pandemije. Nije osjetljiv zato što mi tako hoćemo. Ovaj koridor će biti gotov onog momenta kad mi to sve isprojektujemo i zatvorimo sve finansije. Kolege iz EU kažu da će to biti urađeno 2021., mi smo malo pesimističniji i kažemo 2022. godine. Mi želimo 2028. završiti Koridor Vc, ali zato do 2022. moramo sve ugovoriti, sve isprojektovati i onda ovoj i budućoj generaciji poručiti: imat ćete Koridor tad i tad i da to tako i bude.

Federalni ministar Denis Lasić kazao je da je razvoj infrastrukture krucijalan za svaku zemlju, a da je izgradnja Koridora Vc sigurno najveći katalizator privrede BiH.

Dodao je da je resorno federalno minisarstvo odlučno u davanju kontinuirane podrške Autocestama FBiH u procesu izgradnje, upravljanja i održavanja autoceste.

– Projekat izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići je od iznimne važnosti kako za Hercegovinu, tako i za cijelu BiH. Sretan sam jer je Hercegovina postala veliko gradilište, a ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala i dobivanja čvrste veze s jadranskom obalom – kazao je Lasić.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić naglasio da je tunel gradi bh. firma, te da je ovo samo mali dio radova na Koridoru Vc koji se svakodnevno dešavaju.

– Ovo znači da BiH ima perspektivu u građevini i cestogradnji – kazao je Terzić i naglasio da izgradnja tunela Počitelj ide ispred planiranog roka.

Glavni izvođač radova na poddionici Počitelj – Zvirovići je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Narodne Republike Kine, a podizvođač na tunelu Počitelj je domaća firma Euroasfalt.

Ugovor o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisan je u junu 2019. godine i sastoji se iz dva LOT-a, a radovi su počeli već u augustu iste godine. Uskoro se očekuje i probijanje lijeve cijevi tunela Počitelj duge 1.192 metara.

Vrijednost ugovora samo za LOT 1 je 56,5 miliona eura bez PDV-a. Poddionica Počitelj – Zvirovići finansirana je sredstavima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Europskom investicijskom bankom (EIB) od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet miliona eura.

LOT 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići.
Vrijednost radova na velikom mostu Počitelj, koji je u sklupu LOT-a 2, iznosi 28,1 miliona eura bez PDV-a.

Učesnicima današnje svečanosti obratili su se i predstavnici Delegacije EU U BiH, Ureda Evropske investicijske banke u BiH, izvođača radova i Ambasade NR Kine u našoj zemlji.