Dovezen iz Italije

Problem ilegalnog tekstilnog otpada uskoro bi mogao biti riješen

otpad drvar (1)

Mještani koji žive u blizini ovog mjesta, kažu da im deponija stvara velike probleme i traže da se ovaj problem riješi, što je prije moguće

Na pomolu je rješenje problema ilegalno odloženog tekstilnog otpada iz Italije koji je završio u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Kiseljaku, Busovači i Bihaću. Naime, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u narednim danima trebao bi raspisati tender za odvoz i spaljivanje ovog otpada.

Drvar, Bosansko Grahovo, Bihać i Busovača i Kiseljak. U ove gradove je ljetos dovezen tekstilni otpad iz Italije.

Iako su u prethodnom periodu pokrenute brojne aktivnosti na rješavanju problema ilegalno deponovanog tekstilnog otpada iz Italije, i nakon tri mjeseca, slika na terenu je ista kao i prvog dana.

Ova deponija se nalazi u Bihaćkom naselju Privilica, u krugu nekadašnje tvornice “Tehnopek”. Mještani koji žive u blizini ovog mjesta, kažu da im deponija stvara velike probleme i traže da se ovaj problem riješi, što je prije moguće.

“Prvi sam do smeća. Imam velikih problema s tim smećem. Kad su velike vrućine i kad puše, razbacuje mi smeće po livadi i normalno kad kiša pada, smeće smrdi”, ističe Mehmed Toromanović, mještanin Privilice.

Ipak, ovi bi problemi zajedno sa deponijom mogli vrlo brzo nestati. Iako je federalnim nadzorom, utvrđeno da uvoznik tekstilnog otpada – privredni subjekt „Krom reciklaža” d.o.o. Drvar, posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdatu od strane nadležnog kantonalnog ministarstva, konstatovano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Postupajući inspektor je rješenjem od 24.7.2020. godine subjektu nadzora „Krom reciklaža” d.o.o. Drvar naložio da prikupi navedeni otpad i postupi u skladu s izdatom dozvolom za upravljanje otpadom, ili da otpad vrati pošiljaocu, odnosno da ga zbrine na način predviđen važećim zakonskim aktima i propisima. Rokovi su prošli, a uvoznik nije postupio po rješenju. Zbog toga je pokrenuta procedura za raspisivanje tendera za odvoz i spaljivanje otpada.

“Mi tražimo kao organ uprave da neko, ko nam se prijavi, preveze, skladišti, reciklira, i uništi odnosno spali otpad. Mi čekamo da se objavi tender, javne nabavke da se završe i onda inspekcija pristupa i biće uklonjen otpad, i iz Bihaća i sa svih lokaliteta, rekao je Ejub Salkić, , federalni ekološki inspektor, dok načelnica Drvara Dušica Runić kaže da se nada da će problem uskoro biti riješen.

“Ja se nadam da ćemo uskoro doći do rješenja, dok se završi javna nabavka, što znači da ćemo morati čekati još mjesec dana najmanje, jer po Zakonu o javnim nabavkama ide i otvoreni postupak koji traje određeno vrijeme, ali nadam se da će i to uslijediti. Bitno je da se to raspiše, da se uradi sljedeći konkretan korak na rješavanju ovog slučaja”, ističe Runić.

Sredstva za uklanjanje otpada će biti izdvojena iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a nakon što otpad bude uništen, računi će biti dostavljeni federalnom pravobraniocu koji će sredstva naplatiti od vlasnika firme „Krom reciklaža“.