Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Suda BiH

Problemi i sa Blokom 6 u Tuzli, oboren tender težak više od 20 miliona KM

DSC08168-Edit

Nakon raspisivanja tendera iz 2019. godine uslijedile su brojne žalbe. Posljednji put su Blok 6 revitalizirali 2013. i uloženo je 125 miliona KM

Oboren je tender Elektroprivrede BiH za revitalizaciju Bloka 6 Termoelektrane u Tuzli vrijedan 20,9 miliona KM, saznaje Fokus.ba. Sud BiH okončao je dugotrajni žalbeni proces i brojne žalbe svojom odlukom kojom se nalaže Uredu za razmatranje žalbi BiH da ponovo donese rješenje u ovom postupku.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Elektroprivreda BiH raspisala je još u decembru 2019. godine tender za revitalizaciju kotla Bloka 6 TE Tuzla, šest godina nakon što je ovaj blok, nakon tadašnje revitalizacije koja je koštala 125 miliona KM, pušten u pogon. Istaknuto je da je ovom revitalizacijom iz 2013. njegov životni vijek trebao biti produžen za 15 godina

No, nedugo nakon raspisivanja ovog tendera iz 2019. uslijedile su brojne žalbe i niz poništenja odluka. EP BiH je prvo 17. juna 2020. donijela odluku o rezultatima pretkvalifikacije kandidata u pregovaračkom postupku.

Nezadovoljan ovom odlukom konzorcij ITC Zenica-Mitsubishi Hitachi Power System Europe GMBH-Elcom Tuzla podnio je žalbu koju je Elektroprivreda usvojila i djelimično stavila van snage svoju odluku.

Također, žalio se i konzorcij Zaklady Remontowe Energetyki Katowice S.A. Energotechnika-Energorozruch S.A. Gliwice, pa je EP BiH ubrzo poništila postupak donijevši 20. jula te godine novu odluku.

Na ovu novu odluku se potom ponovo žale navedena dva konzorcija, i cijeli postupak se seli u Ured za razmatranje žalbi BiH koji spaja ova dva postupka.

Sud BiH u svojoj presudi od 21. oktobra ove godine djelimično usvaja žalbu konzorcija Zaklady Remontowe Energetyki Katowice S.A. Energotechnika-Energorozruch S.A. Gliwice protiv rješenja Ureda za razmatranje žalbi, a tiče se propusta kod razmatranja punomoći.

Presuda Suda BiH

Prema informacijama iz Elektroprivrede BiH, na Bloku je planirana izgradnja i puštanje u pogon postrojenja za odsumporavanja, čime bi bile ispoštovane granične vrijednosti emisija SO2 a što bi za rezultat imalo da Blok 6 ostane u pogonu do 2035. godine.

U toku 2022.godine planirali su njegovu rekonstrukciju, pri čemu će se, pored ostalih radova, realizovati i rekonstrukcija turbine kako bi sa ovog bloka, nakon izlaska iz pogona blokova 3 i 4, pored isporuke električne energije bila omogućena i isporuka toplotne energije za potrebe grijanja. Navedenom rekonstrukcijom životni vijek ovog bloka će biti produžen minimalno za narednih 15 godina