Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Problemi zbog snijega na bh. cestama, evo na kojoj dionici su obavezni lanci

romanija_snijeg

Nove padavine i zasniježen kolovoz uslovljavaju sporije saobraćanje na dionicama u planinskim predjelima, saopštili su u utorak ujutru iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK), prenosi Anadolu Agency (AA).

BIHAMK posebno izdvaja putne pravce: Bihać-Ključ, Sarajevo-Rogatica, Sokolac-Vlasenica, Trnovo-Foča, Tuzla-Bijeljina, Glamoč-Mrkonjić Grad, Bugojno-Prozor, Posušje-Mesihovina, kao i puteve na širem području Tomislavgrada i Bosanskog Grahova. Na putnom pravcu Bosanski Petrovac-Bihać-Izačić obavezna je upotreba lanaca za teretna motorna vozila. Ekipe putnih službi su na terenu i intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putevi u BiH prohodni.

Dodaje se da je na dionicama u južnim krajevima BiH kolovoz pretežno mokar. Zbog niskih temperatura iz BIHAMK-a upozoravaju na moguću poledicu u planinskim predjelima, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz.

Stoga apelujuju na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktivnog klizišta na dionici autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj se odvija u desnoj cijevi tunela Igman i na mjestu radova preticajnom trakom. Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćanja.

Ističe se da je zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnim prelazima Izačić i Velika Kladuša. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, zaključuju iz BIHAMK-a.