BiH

fuad kasumović

Problemima sa novom Toplanom u Zenici, gradonačelnik kaže da će ipak biti grijanja

16/09/2021

Ako vanjske temperature budu visoke, istakao je Kasumović, „nema potrebe da grijna sezona počne 1. oktobra“

Uprkos tehničkim problemima sa pokretanjem nove Toplane na plin, građani Zenice sigurno će ove sezone imati grijanje – najavio je danas na press-konferenciji gradonačelnik tog grada Fuad Kasumović.

Kasumović je podsjetio kako je nova toplana joint venture kompanija, u kojoj najveći vlasnički udio ima kompanija ArcelorMittal Zenica (50 posto), dok Grad Zenica ima 20 posto vlasništva. Partneri su i dvije kompanije iz Finske- KPA Unicon i FinnFund. Finske su kompanije isporučile i kotlove te, na osnovu tog ulaganja, imaju po 15 posto vlasništva u tom preduzeću.

– Projekt je 110 miliona KM i prvi se put ova tehnologija primjenjuje na balkanskim prostorima. Problem je sa gorionikom i pritiskom visokopećnog plina te sa softverom – kazao je Kasumović, koji je napomenuo kako je Grad Zenica u tom projektu participirao s pet miliona KM.

Dodao je kako je iz ArcelorMittala dobio uvjeravanja da je „ogroman napredak u posljednjih sedam dana“, odnosno od kako su, napominje, održali treću video konferenciju te najavili da će Grad Zenica tražiti odštetu, odnosno refundaciju troškova građanima za grijanje na električnu energiju.

-Četiri su se strane dogovorile, potpisale i više ništa nije do Grada. Nemam nikakve upravljačke strukture, jer sa 20 posto ni u jednoj kompaniji ne možete ništa – kazao je Kasumović.

Javno preduzeće „Grijanje“ spremno je, napominje, da počne puniti vrelovode, a Grad Zenica je, u izmjenu dijela vrelovoda, ove godine utrošio dva miliona KM.

Dogovoreno je i da, a po zaključku Gradskog vijeća od ove godine, ako budu niske vanjske temperatura zraka, grijna sezona počne 1. oktobra. Ako, pak, vanjske temperature budu visoke, istakao je Kasumović, „nema potrebe da grijna sezona počne 1. oktobra“.

Kao alternativa, ističe, ostaje grijanje iz starih kotlova kompanije ArcelorMittal Zenica, koji su na ugalj te za što je ta kompanija već osigurala određene količine uglja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.