Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Procedura izručenja Sefića može trajati od dva do 40 dana

nesreca-sanjin-sefic

Sanjin Sefić, osumnjičeni da je automobilom u ponedjeljak navečer usmrtio dvije djevojke u Sarajevu Selmu Agić i Editu Malkoč, uhapšen je sinoć u Srbiji i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, piše novinska agencija Patria.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH odmah je po primitku dopisa Kantonalnog suda u Sarajevu u sistem ubacila ime Sanjina Sefića i pojternica je bila vidljiva svim zemljama u sistemu Interpola. Dakle, u slučaju da je Sefić prešao i granicu Srbije bio bi uhapšen i u drugoj zemlji.

Danas Sefić izlazi pred istražnog sudiju i od njegovog iskaza zavisi koliko će procedura izručenja BiH trajati. Ukoliko Sefić pristane na izručenje proces će trajati od dva do tri dana, a ukoliko ne pristane zakon kaže da bi to moglo trajati minimalno 18 i maksimalno 40 dana.

– Bilo bi najbolje za sve da se uradi skraćeni postupak ekstradicije, ali danas će biti poznato da li će se to i ostvariti. Ukoliko Sefić ne bude pristajao na ekstradiciju BiH će morati slati dodatnu dokumentaciju – kaže izvor Patrije iz Ministarstva pravde BiH.

Inače, prije tri godine su dva ministra pravde Srbije i BiH, Nikola Selaković i Bariša Čolak, potpisali Ugovor o izručenju dražavljana optuženih i osuđenih za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, pranja novca i druga teška krivična djela čime su zaokruženi svi vidovi pravne saradnje između BiH i Srbije.