Proces javnih konsultacija o prednacrtu politike o saradnji s iseljeništvom

drzavne institucije zgrada

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine otvorilo je proces javnih konsultacija o prednacrtu politike o saradnji sa iseljeništvom, a koji je sačinila Radna grupa za izradu ove politike koju je imenovalo Vijeće ministara BiH.

Izrada politike o saradnji s iseljeništvom je preduslov za zakonsko regulisanje ove materije, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Cilj ovog dokumenta je, ističe se, da stvori neophodne pretpostavke za sistemsko i kvalitetno unapređenje saradnje s iseljeništvom za što je potrebno uključivanje institucija svih nivoa vlasti u BiH, svake u okviru svoje nadležnosti, odgovoriti na potrebe i zahtjeve iseljeništva, te uključiti iseljeništvo u ekonomski i društveni život i razvoj BiH.

Procesom javnih konsultacija Ministarstvo želi osigurati veći nivo učešća interesnih grupa u procesu izrade prednacrta politike o saradnji s iseljeništvom, bolju informisanost i veće povjerenje građana u proces izrade strateških dokumenata iz nadležnosti Ministarstva.

Ministarstvo poziva sve zainteresovane građane i pravne osobe, uključujući i iseljeništvo, da učestvuju u postupku javnih konsultacija o prednacrtu politike o saradnji s iseljeništvom, koja je dostupna na web stranici Ministarstva www.mhrr.gov.ba.

Primjedbe, komentari i sugestije na prednacrt ove politike mogu se dostaviti elektronskom poštom na email mitar.kovacevic@mhrr.gov.ba do 19. oktobra, saopćeno je iz resornog ministarstva.