Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prodanović: Eventualno odlaganje lokalnih izbora samo na nivou BiH

BiH

prodanovic

Ukoliko ne bude postignuta saglasnost na nivou Bosne i Hercegovine (BiH) o odlaganju lokalnih izbora 2016, odnosno njihovom spajanju sa opštim izborima 2018. godine bh. entitet Republika Srpska neće samostalno mijenjati zakonske propise kako bi to učinila, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na pitanje da li je moguće da RS bez Federacije BiH izmjeni svoja akta kojim se omogućava spajanje izbornog procesa.

“Ne vjerujem da je to moguće obzirom da je provođenje lokalnih izbora definisano u skladu sa Izbornim zakonom BiH”, poručio je Prodanović.

O tome da li će 2016. doći do odgađanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, odnosno njihovom spajanju sa općim 2018. godine razmatrat će se na sjednici Interresorne radne grupe za pripreme izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine tek 11. ili 12. januara iduće godine.

Obzirom da za 28. i 29. decembar nije bilo moguće osigurati kvorum u skladu sa poslovnikom kako bi se nastavilo sa radom koji je intenziviran posljednjih mjeseci nakon konstituisanja grupe odlučeno je da se to pitanje razmatra u januaru 2016. godine.

“Da li će doći do odlaganja i spajanja izbora u Bosni i Hercegovini to zavisi od trenutne pozicije političkih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Taži se opšti konsenzus po ovom pitanju. Potrebno je vidjeti da li je moguće doći do konsenzusa i saglasnosti kao i spremnosti političkih subjekata da se izvrše izmjene Ustava FBiH, kao i Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi i teritorijalnoj organizaciji u RS-u. Ukoliko o tome postignemo saglasnost moguće je da će se doći do konsenzusa o odlaganju lokalnih izbora, odnosno njihovog spajanja sa opštim izborima 2018. godine”, naveo je Prodanović.

U suprotnom, naglasio je, ukoliko ne bude konsenzusa Interresorna radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH će do kraja januara u proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se stvorio ambijent za provođenje lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u 2016. godini.

“Inače, stav SNSD-a je da bi lokalnih izbora trebali biti, ali svakako ćemo saslušati argumente predlagača, predstavnika političkih partija o ovom pitanju koje se odnosi na spajanje opštih i lokalnih izbora. U svakom slučaju smatram da ima potrebe da se razmisli o načinu njihovog spajanja, ali treba ispoštovati ustavne i zakonske obaveze u tom smislu”, naveo je Prodanović.

Osim pitanja odlaganja lokalnih izbora 2016. godine ostalo je da se Interresorna radna grupa očituje i o drugim važnim zakonskim rješenjima među kojima su i kandidacijske liste za izbore.

“Ostalo je da se definitivno izjasnimo o kandidatskim izbornim listama. Za sada su uglavnom pitanja da one ostanu u formi kakva su sada s tim da se poboljša izgled glasačkog listića jer je najveći mogući izborni inženjering poslije završetka izbora, odnosno nakon 19 sati. Ali, postoje i neki prijedlozi koji se odnose na zatvorene kandidatske liste što ne mislim da bi bio standard koji smo do sada postigli. U svakom slučaju vidjet ćemo kakav će tu biti ambijent u tom smislu”, naveo je Prodanović.

Član Interresorne radne grupa za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH Lazar Prodanović naveo je kako je također, ostalo “da se raspravlja o važnom pitanju, a koje se odnosi na preporuke Skupine zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) Vijeća Evrope u smislu izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija BiH.

“To bi morali rješavati bez obzira na sve. To nismo do sada uspjeli, kao ni na nedavnom sastanku u Konjicu da obavimo raspravu. Potrebno je da dođe predstavnik BiH u GRECO-u koji bi pojasnio neka pitanja tako da mislim da ćemo na sastanku u januaru imati i ovo pitanje koje ćemo razmatrati i doći do rješenja koja bi mogla biti prihvatljiva za sve”, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency Lazar Prodanović, član Interresorne radne grupa za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.