Prodanović: Za izmjene izbornog zakona nema dovoljno političke volje

lazar prodanovic

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Lazar Prodanović /SNSD/ rekao je danas novinarima u Sarajevu da su izmjene Izbornog zakona BiH moguće, čak i u kratkom roku, ako za to postoji politička volja, ali koje u ovom momentu nema u dovoljnoj mjeri.

“Bilo bi značajno pomoći u radu Interresorne radne grupe da bi izmjene izbornog zakonodavstva koje se odnose na opšte izbore bile u funkciji objektivnih, fer i nepristrasnih izbora, u kojima ne bi drugi glasali u ime građana”, rekao je Prodanović, komentarišući izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je u Mostaru najavio mogućnost dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u roku od 15 dana.

Čović je na marginama Mostarskog sajma, tokom susreta sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, rekao da će u naredne dvije sedmice biti intenzivirani razgovori o Izbornom zakonu, kao i da očekuje podršku po tom pitanju.

“Ključ svega će biti u narednih 15 dana, kada ćemo razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u BiH. Kriza koju danas imamo neki potcjenjuju, ali moramo znati da je ključno pitanje naš evropski put. Još uvijek neko vjeruje da može birati u ime drugih, a ja vas uvjeravam da ne može! Moramo razumjeti da BiH neće preživjeti kao normalna evropska zemlja bez Hrvata”, istakao je Čović.