Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće sigurnosti

Produžen mandat vojnoj misiji EU-a u BiH, zemlje Zapada podržale OHR

vijece-sigurnosti-un

“Korupcija potiče nestabilnost. BiH građani zaslužuju bolje. Ovo je delikatan momenat za BiH”, zaključila je američka ambasadorica pri UN-u

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je večeras, 3. oktobra, jednoglasno s 15 glasova ”Za’ rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini EUFOR Althea, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Francuski ambasador Nicolas de Rivière kazao je da je od sukoba 1990-ih BiH napravila veliki progres uz veliku podršku EU. Francuska je ponovila svoju privrženost evropskoj budućnosti BiH kao i ostalih zemalja Zapadnog Bakana.

”Od 2004. EU igra ključnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti. Zbog toga pozdravljamo usvajanje ove rezolucije. BiH građani imaju pravo na demokratske institucije u skladu s najvišim standardima. Pozivamo lidere u BiH da rade na izbornim reformama koje će jamčiti da svi građani imaju jednaka prava. Pozivamo na formiranje vlade na nivou Federacije BiH i kantona koji to još nisu uradili”, kazao je, između ostalog, de Rivière.

Francuski ambasador je naglasio da Ured visokog predstavnika u BiH igra važnu ulogu.

”Francuska podržava OHR. Francuska osuđuje svako preispitivanje teritorijalnoga integriteta BiH.

Pozivamo određene lidere da prestanu s blokadama centralne vlade. Francuska osuđuje glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca”, kazao je de Rivière.

Geraldine Byrne Nason, ambasadorica Irske pri UN-u, je također iskazala podršku OHR-u i misiji EUFOR-a te zahvalila visokom predstavniku Christianu Schmidtu na izvještaju.

”Irska podržava Ured visokog predstavnika. Pozivamo sve da rade na ispunjavanju ‘5+2’ ciljeva za zatvaranje OHR-a. Zabrinuti smo glorificiranjem ratnih zločinaca. tome nema mjesta. Posebno nema mjesta negiranju genocida. Politički zastoj i blokada institucija tjera mnoge mlade da napuste zemlju. BiH je napravila veliki napredak. Potrebno je osigurati da izabrani političari rade zajedno s međunarodnim dužnosnicima. sve strane pozivamo da zajedno rade i provedu nužne reforme kako bi BiH pridružila se EU” kazala je irska ambasadorica.

Visokog predstavnika je između ostalog pozvala da radi na pitanju jednakosti spolova.

”Što se tiče izborne reforme ona mora garantirati da svi građani imaju ista prava. Žalimo što još uvijek to nije urađeno. Politički lideri trebaju se fokusirati na 14 uvjeta koje je EU postavila pred BiH kako bi postala zemlja kandidat. Nadamo se da će lideri obnoviti razgovore”, kazala je ambasadorica Byrne Nason.

Predstavnica Ujedinjene Kraljevine je kazala da se BiH suočava s najvećom prijetnjom nakon rata.

”Duboko smo zabrinuti zbog retorike podjela koja dolazi iz Republike Srpske. Te aktivnosti koje uključuju i uključivanje vojske Republike Srpske poništavaju sav progres napravljen u proteklih 26 godina. To ugrožava ne samo mir i stabilnost u regiji već je i prijetnja Daytonskom sporazumu. Izražavamo podršku visokom predstavniku i Bonnskim ovlastima koje ima”, kazala je predstavnica UK-a. Naglasila je podršku suverenitetu BiH.

”Napredak je napravljen, ali to nije dovoljno. Potreban je konstruktivan put prema pomirenju 26 godina poslije rata. Energija se treba trošiti na sveobuhvatne reforme uključujući vladavinu prava i presude Evropskog suda za ljudska prava. Potvrđujemo podršku teritorijalnom integritetu BiH kao jedne zemlje koja se sastoji od dva entiteta”, kazala je Mona Juul, ambasadorica Norveške pri UN-u.

Linda Thomas-Greenfield, američka ambasadorica pri UN-u, kazala je kako su zadovoljni jer je Vijeće sigurnosti autoriziralo još jednom misiju EUFOR-a.

”Zahvaljujemo gospodinu Schmidtu na izvještaju koji nam je podnio. Iako on nije danas s nama još jednom mu se zahvaljujemo i iskazujemo podršku”, kazala je američka ambasadorica. Ona je naglasila tri aspekta.

”Opasna retorika, retorika mržnje mora prestati. Milorad Dodik je pozvao na povlačenje iz zajedničke vojske i povlačenje iz državnih institucija. To je opasan put i za BiH i širu regiju Zapadnog Balkana. Zabrinuti smo njegovim najavama novog ustava Republike Srpske. Daytonski sporazum je sačuvao mir. Suverenitet i teritorijalni integritet je ugrožen. Pozivamo na smirivanje situacije i deeskalaciju. Predsjedništvo BiH se mora redovno sastajati kao i državni parlament”, kazala je, između ostalog, američka ambasadorica pri UN-u. Naglasila je da ”moramo zaštititi ulogu OHR-a koja je ključna za stabilnost države”.

”Gospodin Schmidt je vrhovni autoritet sve dok se ne ispuni ‘5+2’ uvjeta i ciljeva” kazala je i napomenula da je, kao što je OHR spomenuo u svom izvještaju, budžet OHR-a je smanjen za sedam posto zbog neplaćanja.

”Treće. Zemlja treba limitirane ustavne i izborne reforme kako bi stala na EU put. Sad je trenutak da se donese legislativa, prije izbora 2022. Korupcija potiče nestabilnost. BiH građani zaslužuju bolje. Ovo je delikatan momenat za BiH”, zaključila je američka ambasadorica pri UN-u.