Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću

ranko debevec osman mehmedagić
FOTO: Screenshot

Debevec i Mehmedagić osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave, a uhapšeni su 19. decembra

Državni sud produžio je pritvor suspendovanom predsjedniku ove institucije Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, saznaje Detektor.

Iz Suda su pojasnili da je djelomično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te da je Debevcu i Mehmedagiću produžen pritvor za najduže jedan mjesec, odnosno do 16. februara ili do nove odluke Suda.

Tužilaštvo je na jučer održanom ročištu zatražilo da se za dva mjeseca produži pritvor Debevcu i Mehmedagiću zbog bojazni da bi mogli nastaviti uništavati dokaze i uticati na svjedoke, dok su Odbrane predložile da se umjesto pritvora odrede mjere zabrane.

Debevec i Mehmedagić osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i krivotvorenje službene isprave, a uhapšeni su 19. decembra.

Tokom konferencije za medije koja je održana dan nakon hapšenja, 19. decembra, glavni državni tužilac Milanko Kajganić je kazao da su Debevec i Mehmedagić uhapšeni zbog zloupotrebe položaja jer su nezakonito prisluškivali državne sudije i službenike Tužilaštva BiH koji su 2020. godine radili istrage na nekoliko predmeta.