Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Produženo radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Starom Gradu

stari grad ulica

Općina Stari Grad produžila je radno vrijeme ugostiteljskih objekata na svojoj teritoriji tokom trajanja Sarajevo Film Festivala, od 10-17. augusta, ove godine. Prema Odluci o radnom vremenu određenih djelatnosti u Općini Stari Grad, ugostiteljski objekti mogu raditi do 01,00 sat poslije ponoći, ali je propisano i da se može odrediti drugačiji početak i završetak radnog vremena ugostiteljskih objekata u periodu održavanja kulturnih manifestacija. Za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala evidentan je veliki priliv turista u ovoj općini, te je samim tim izraženija i potreba za boljom uslugom i kvalitetnijom ponudom, tako da će ugostiteljskim objektima u ovoj općini biti omogućeno produženo radno vrijeme do kraja Festivala.

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele u navedenom periodu raditi produženo radno vrijeme dužni su o tome pismeno obavijestiti Prvu policijsku upravu – Policijsku stanicu Stari Grad, a za ugostiteljske objekte koji se nalaze u stambenim i stambeno-poslovnim objektima potrebno je uputiti obavještenja predstavnicima etažnih vlasnika stanova. Obavijest treba obavezno da sadrži razloge zbog kojih se produžava radno vrijeme. Naglašeno je da je produženje radnog vremena dozvoljeno uz strogo poštovanje ispunjavanja uslova za zaštitu od buke definisanih Zakonom o zaštiti od buke KS

Što se tiče ostalih djelatnosti u općini Stari Grad, navedenom odlukom još ranije je definisano da, u cilju poboljšanja turističke ponude u ljetnoj sezoni, radno vrijeme objekata u poslovnim zonama Ferhadija, “extra” i “prva” zona završava u 21,00 sati, ali da može biti produženo ukoliko vlasnici radnji to žele. Obavijest o radnom vremenu mora se istaći na vidnom mjestu na ulazu o radnje.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić obišao je danas ulice u užem gradskom jezgru i uvjerio se u povećan broj građana i turista, te da će općina Stari Grad i tokom ovogodišnjeg festivala biti centar većine zbivanja. Na prostoru ispred Doma oružanih snaga u toku su posljednje pripreme za Festival Eating Point, dok je na Trgu oslobođenja – Alija izetbegović i dalje veliko interesovanje za Streeat Food Festival. Povodom povećane frekvencije građana u centralnim ulicama starogradske jezgre naloženo je noćno pranje ulica.

Pojačana akcija noćnog pranja ulica

Općina Stari Grad i ove godine angažovala je Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratnik da vrši pojačano pranje ulica u užem starogradskom jezgru do kraja ovog mjeseca. Vatrogasnim vozilom svake noći će se vršiti pranje ulica od Baščaršijskog trga do Gradske tržnice. Pored glavne ulice, akcija će se provoditi i u ulicama Bravadžiluk, Kazazi, Prote Bakovića, Gazi Husrev-begova i ostale.

Podrška SFF-u

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra potpisali su krajem prošlog mjeseca ugovor o sufinansiranju ovogodišnjeg SFF-a u iznosu od 20.000 KM. Saradnja između ovog prestižnog festivala i Općine Stari Grad traje dugi niz godina, a kako se najveći broj sadržaja odvija upravo u Starom Gradu, pored finansijske, Općina pruža i tehničku podršku.

Besplatno preuzimanje aplikacije Guide2Sarajevo

Povodom Sarajevo Film Festivala, a u cilju promocije turističkih sadržaja u Starom Gradu, Općina Stari Grad i Udruženje Čuvari tradicije omogućit će svim zainteresovanim besplatno preuzimanje aplikacije „Guide2Sarajevo“ za vrijeme festivala.

„Guide2Sarajevo“ je turistički audio vodič koji je predstavljen prošle godine i do danas je zabilježio preko 10.000 preuzimanja. Riječ je o aplikaciji koja, osim vizuelnog prikaza, nudi i audio vodič za više od 60 objekata od kulturno-historijskog značaja za Sarajevo. Aplikacija omogućava domaćim i stranim turistima da samostalno upoznaju sve turističke atrakcije Starog Grada i Sarajeva, a prati je i elektronska mapa Sarajeva, koja sadrži i navigaciju.
Preuzimanje aplikacije moguće je sa Google Play i Appstore prodavnica, kao i sa web stranice www.Guide2Sarajevo.com.