Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UKC Tuzla

Prof. dr. Smajić: Jučer je bio najcrnji dan, strah me na šta će ovo sve izaći

jasmina smajic doktorica ukc tuzla (1)

Odlaze ljudski životi i nije se lako s tim nositi, potcrtava prof. dr. Jasmina Smajić

Usljed posljedica zaraze koronavirusom i izuzetno teške kliničke slike u Repiratoronom centru UKC-a Tuzla je jučer preminulo sedam pacijenata, dok su još četiri u kovid bolnicama izgubila životnu bitku, što je ukupno 11 smrtnih slučajeva u jednom danu, potvrđeno je Federalnoj televiziji.

”Jučer je bio najcrnji dan, kada su u pitanju smrtni slučajevi. Uz sve napore koje smo uložili i koje svakodnevno ulažemo u Respiratornom centru smo izgubili sedam života”, kaže prof. dr. Jasmina Smajić, v.d. načelnice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla.

Kako nam je potvrđeno, u Respiratornom centru je 25 pacijenata. Od tog broja dvanaest je na mehaničkoj ventilaciji, dok je osam na oksigenoterapiji sa visokim, a pet s niskim protokom kiseonika.

U razgovoru za FTV prof. dr. Jasmina Smajić izražava zabrinutost sve težim kliničkim slikama mlađih pacijenata, a na naše pitanje o umoru i naporima koji ona i njene kolege ulažu u spašavanje ljudskih života dodaje:

”Vjerujte da me je strah na šta će sve ovo izaći i kako ćemo se izboriti sa svim tim ukoliko ovo potraje duži vremenski period a ne regrutuju se nove snage i ne educira novi kadar. Osoblje je umorno, ali i pored toga izvršavamo radne zadatke. Ovo što se dešava u proteklih 15 do 20 dana je zastrašujuće. Pacijenti srednje i mlađe životne dobi dolaze bez ikakvog komorbiditeta u izuzetno teškom kliničkom obliku. Teško nam je zbog tih mladih ljudi. Teško nam je zbog starijih pacijenata. Sve su to nečije majke, očevi, sestre i braća. Odlaze ljudski životi i nije se lako s tim nositi”, potcrtava prof. dr. Jasmina Smajić, koja je od prvog dana pandemije na prvoj borbenoj liniji u ”crvenoj zoni” Respiratornog centra UKC-a Tuzla, gdje se najteži pacijenti bukvalno bore za dah.

Nekoliko njenih kolega, spašavajući ljudske živote usljed zaraze koronavirusom izgubilo je život.

”Sve ovo dugo traje. I mi smo ljudi i trošimo se, i jednostavno ova bolest koja narušava imunološki sistem, koji je kod zdravstvenih radnika vjerovatno narušen i hroničnim zamorom,doprinese tome da i zdravstveni radnici izgube svoje živote”, dodaje prof. dr. Smajić.

Rad u četverobrigadnom sistemu, rizikujući vlastiti život, postali su svakodnevnica za ljekare UKC-a. Njega kovid pacijenata zahtijeva dodatni napor. Prof. dr. Jasmina Smajić i dalje se bori i neće posustati.

”Ne samo ja. Sve moje kolege. Svi naši tehničari, sve medicinske sestre, svi nemedicinski radnici vjerovatno u toj silnoj želji da se pomogne pacijentima i vjerovatno uz neku nadu da će ovome nekad doći kraj, to nam daje snagu i ne razmišljamo da bi trebali posustati. Ne smijemo posustati, jer ako posustanemo pitam se na što će sve ovo izaći”, zaključuje prof. dr. Smajić razgovor za FTV.