Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Profesori optužili ministra zdravlja RS-a za napad na akademsku slobodu

BiH

dragan-bogdanic

Profesori studijskog programa – Socijalni rad Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Mira Ćuk i doc. dr. Ljubo Lepir, pozvali su Vladu RS-a da osudi ponašanje ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Dragana Bogdanića, da ne dozvoli kršenje zakonitosti u radu institucija i da zaštiti ustavom i zakonom zagarantovana prava na slobodu govora.

Tvrde da je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić 26. oktobra 2016. godine uputio zvaničan dopis kojim se sugeriše banjalučkom Fakultetu političkih nauka da ne dozvoli izlaganje profesora ovog fakulteta na Međunarodnoj konferenciji o reformama socijalne zaštite koja je održana u Zenici 8. novembra ove godine.

Ministar je, kako su saopćili, uputio dopis i međunarodnim institucijama, ustanovama socijalne zaštite, centrima za socijalni rad i stručnim udruženjima radi bojkotovanja navedene konferencije čiji su organizator bili Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti Republike Srpske i Savez udruženja socijalnih radnika FBiH.

-Pokušali smo da ustanovimo razlog za ovako ponašanje Ministarstva i jedino logično objašnjenje pronalazimo u tome što je studijski program Socijalni rad učestvovao u posljednjoj javnoj raspravi o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, ukazujući na ne cjelishodnost nekih rješenja, koje je predložilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a – naveli su profesori Mira Ćuk i Ljubo Lepir.

Navode da im je jasno da Ministarstvo nije dobro primilo njihovu sugestiju u procesu javne rasprave, kojom su istakli da centrima za socijalni rad treba da upravljaju stručni radnici u socijalnoj zaštiti kompetentni za djelatnost, a ne diplomirani ekonomisti, kako je predložilo Ministarstvo.

-Centri nisu preduzeća, nego usko specijalizovane neprofitne institucije od javnog značaja kojima treba da upravljaju lica stručna za njihovu djelatnost, da bi je mogli obavljati na najbolji način i obezbjeđivati njihov razvoj u skladu s potrebama ljudi zbog kojih postoje – navode profesori.

Smatraju da je ovo najgrublji napad na akademsku slobodu, ali i teško narušavanje imidža RS-a od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, koje ovakvim činom šalje veoma lošu poruku javnosti o ostvarivanju Ustavom zagarantovanih prava i sloboda građana RS-a.

Kao profesori Univerziteta u Banjoj Luci, smatraju da je nemoguće izbjeći kritičko promišljanje i da je u reformskim procesima neophodno učešće akademske zajednice.