Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proglašen prvi stepen pripravnosti: Poplava u centru Prijedora

prijedor poplava333

Rijeka Sana izlila se danas u Prijedoru iz korita, a Berek je poplavio dio centra grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.

Iz Odsjeka Civilne zaštite saopšteno je da je postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presjecanja puta Prijedor-Bišćani.

“Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka”, navodi se u saopštenju.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom.