Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krizni štab

Odobreno proglašenje “stanja epidemije” za TK i KS, procedura upućena i za cijelu FBiH

sarajevo maske (1)

Distanca i maske, to su najbolje mjere koje mogu poboljšati stanje”, kazao je Čerkez

Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva odobrio je zahtjev Tuzlanskom kantonu u kantonu Sarajevo za proglašenje stanja epidemije. Na press konferenciji govorilo se i o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Federaciji.

Nije gore nego što je bilo u prvom dijelu, odnosno prije relaksacije mjera, rečeno je iz Kriznog štaba.

Podsjetimo u ovom entitetu u posljednja 24 sata prijavljeno je 38 novih slučajeva pozitivnih osoba na virus korona i jedan smrtni slučaj.

Mjere u Federaciji koje su trebale biti ukinute 14.6. produžavaju se još dvije sedmice, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Radi se o mjerama koje su trenutno na snazi.

“Ove mjere se trenutno ne poštuju kod dosta ugostiteljskih objekata. Došlo je do povećanja slučajeva u četiri kantona.

Za Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton odobreno je uvođenje “Stanja epidemije”, a upućen je prijedlog da se stanje epidemije proglasi na području cijele FBiH.

Dosta slučajeva zaraze su importovani u BiH tokom relaksacija. Distanca i maske, to su najbolje mjere koje mogu poboljšati stanje”, kazao je Čerkez.

Potavljeno je i pitanje da li će biti uvođenja policijskog sata i ostalih mjera zabrane.

”U ovom trenutku, mi nismo isključili mogućnost donošenja nijedne mjere. Ono što je važno reći je da smo pozvali krizne štabove kantona, da se pojača epidemijski nadzor i aktivnost nad nadzorom epidemije na nivou kantona”, rekao je Čerkez.