Štab civilne zaštite

Proglašeno stanje prirodne nepogode u Kladnju

kladanj334

Već nekoliko dana područje općine Kladanj zahvatile su velike snježne padavine, praćene niskim temperaturama i olujnim vjetrovima,

Štab civilne zaštite Općine Kladanj na danas održanoj vanrednoj sjednici donio je Odluku o proglašenju nastanka stanja prirodne nepogode na području općine Kladanj zbog visine snježnog pokrivača, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopćeno iz Općine Kladanj, već nekoliko dana područje općine Kladanj zahvatile su velike snježne padavine, praćene niskim temperaturama i olujnim vjetrovima, tako da visina snijega i snježnih nanosa u područjima s većom nadmorskom visinom prelaze 100 centimetara.

U većem dijelu općine došlo je do prekida cestovnih komunikacija te prekid u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama.

Ekipe zadužene za zimsko održavanje lokalnih i drugih puteva stalno su na terenu kako bi očistile glavne putne pravce prema mjesnim zajednicama i naseljenim mjestima.
Kako navode u Službi civilne zaštite Općine Kladanj, postoji realna opasnost da bude ugroženo snabdijevanje građana osnovnim životnim namirnicama i pružanje medicinske pomoći bolesnim licima.

“Uputili smo Preporuke pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina i niskih temperatura, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća”, istakao je Ziad Vejzović, predstavnik Službe CZ.
Pojedini privredni subjekti na području općine Kladanj su zbog otežanih uslova rada u svojim preduzećima obustavili proces proizvodnje.